Aktuellt: Maud Bjarnelind, kommer från Luleå, men bor i Sollentuna och Fuengirola, är före detta förskollärare och mental tränare och nyligen gett ut en bok som Fonus och Svenska Alzheimerföreningen länkar till. Den heter ”Sorgens döttrar”. Internationella Alzheimerdagen är den 21 september. I oktober håller hon två föreläsningar i Fuengirola Av Ola Josefsson
Sedan några år tillbaka är du sjukpensionär eller som du kallar det, Värkmästare?
-Jag har varit sjukpensionär sedan tio år även om jag borde ha varit det sedan 30 år. Jag har artros från käken till fötterna vilket ger massor av inflammationer. Jag kan inte ta mediciner eftersom jag är allergisk. Det var skälet till att jag utbildade mig till mental tränare för att stärka mig själv men även att kunna hjälpa andra.
I oktober kommer du till Fuengirola och håller två föreläsningar, vad ska du prata om?
-Vid Hemingways bokhandel i Fuengirola ska jag berätta om boken och skrivandet som terapi. Jag ska ge tips på idéer hur man kan komma igång med skrivandet.
-På AHN i Fuengirola ska jag informerar om Alzheimers sjukdom, med hjälp av material från Svenska Alzheimerföreningen samt sin egen bok. Vilka är symptomen? Finns läkemedel? Kan man förebygga? Vad visar senaste forskningen? Varför kallas Alzheimers sjukdom för ”de anhörigas sjukdom” är några av frågorna som jag ska behandla.
-Som sjuk ska du vara noggrann med att veta dina rättigheter och få bromsmediciner i god tid.
Hur viktigt är det att samtala om sin sjukdom?
-Det är mycket viktigt att kunna samtala och min förhoppning är att man ska känna att man inte är ensam i sorg. Det finns fler som kan hitta orden. Man kan må dåligt och känna smärta av olika anledningar. Jag har upptäckt att man då kan skriva av sig väldigt mycket. Jag hoppas att svenskar på Solkusten kan träffas en gång i månaden och skriva och berätta om sin situation. Det ska inte vara jobbigt att prata om sorg, det är viktigt att ha någon att prata med. Främsta syftet med min bok är att öppna upp för samtal i familjer.
Vilka läsareaktioner har du fått?
-Jag fick en fin e-post av en åttiosjuårig dam som köpt boken. Efter att ha sträckläst den, tog hon kontakt med sin dotter och hade ett djupt, långt och givande samtal om ämnet. Hon tackade så enormt mycket.
-En äldre kvinna som fått en stroke, var mest ledsen för att hon fick trösta sina vuxna döttrar. Nu har hon läst min bok och tagit kontakt med kurator så nu ska hela familjen göra ett besök. Det är så härligt att veta att boken hjälper.
-I morse ringde Svenska Alzheimerföreningen och beställde 500 exemplar trots att bara sista kapitlet handlar om den sjukdomen.
En stor del av boken har skrivits i ryggläge, en form av terapi, berätta?
-Jag började skriva med en handdator. För mig har skrivandet blivit en terapi. Våren 2007 började jag att skriva boken. Det har tagit tid eftersom jag har djupintervjuat människor som har berättat sin historia.
Fem kronor av varje sålt exemplar går till Alzheimerföreningen. Maud Bjarnelind är extra glad över att både Tomas Tranströmer och Lasse Berghagen varit vänliga att låta henne använda ett par av deras dikter i boken.
Maud Bjarnelind finns tisdagen den 18 oktober klockan 17 på Hemingways bokhandel i Los Boliches, Fuengirola och pratar och berättar om boken och skrivandet som terapi.
Torsdagen den 20 oktober, klockan 19 finns hon på AHN i Fuengirola och informerar om Alzheimers sjukdom, med hjälp av material från Svenska Alzheimerföreningen samt sin egen bok.