Den nordiska turismen blir allt mer betydelsefull för Costa Tropical och Almuñecar. Den backar inte lika mycket som den övriga turismen från Storbritannien och Tyskland. Av Ola Josefsson

Rafael Lamelas som är sekreterare vid hotellens sammanslutning, Asociación de Hoteleros i Costa Tropical säger att turisterna från Sverige, Norge och Finland minskade med mellan 8 och 10 procent under jul- och nyårshelgen 2009 jämfört med året innan. Ett halvt dussin bussar kom till Almuñecar senaste julhelgen. Under våren däremot var besökssiffrorna intakta jämfört med ifjol och ett tiotal grupper kom via bussresor till Almuñecar för att bo vid stranden San Cristóbal.

Uppmärksamheten kring den nordiska turismen i Almuñecar är stabil. Som Svenska Magasinet berättade i aprilnumret så fanns hotellen på Costa Tropical representerade vid turistmässan TUR i Göteborg i mars. Här har Almuñecar varit med under de senaste åtta åren.
Och marknadsföringen mot Sverige fortsätter. I en tidningsintervju i dagstidningen Ideal säger Rafael Lamelas att de även ska gå ut och presentera Costa Tropical och Granadakusten för researrangörer i Norden.
Vid sidan av den engelska marknaden är den nordiska marknaden av stor vikt under lågsäsongen för att upprätthålla sysselsättningen bland Almuñecars hotell. Presidenten i föreningen Asociación de Hoteleros, José Andrés Fernández, poängterar att de nordiska turisterna är respekterade och ses som goda turister.

När Svenska Magasinet besöker samhället på provinsen Granadas vackra kustremsa konstaterar vi att trots lågkonjunktur råder den en stor optimism bland skandinaverna. Att svenskarnas närvaro i Almuñécar är stabil intygar även flera skandinaviska företagare. Någon ser till och med en ökning.
– Det är fler svenskar här i år jämfört med ifjol, intygar Gitte Madsen som tillsammans med sin man Bent har Café Rosa på Paseo Puerta del Mar sedan fyra år tillbaka.

Skandinaverna i Almuñécar håller igång med många aktiviteter vilket har gjort att caféerna hänger på. I fönstret till Café Rosa hänger en aktivitetslista. Det skandinaviska stamstället arrangerar allt från solnedgångsträffar, danskt midsommarfirande Sankt Hans, seglingar, grottutflykter och picknick med russintur.
– Och här på caféet är det gratis att ställa ut sin konst, säger Gitte.

Det är fredag vilket betyder marknadsdag vid Puerta de Almuñécar. Efter marknaden väljer många skandinaver att besöka Jörgen och Sandra som driver Bar Granos de Café på Plaza Higuitos eller Fikontorget som det heter i folkmun.

Gamla stan i Almuñécar inbjuder till stillsamma vandringar och här ligger det lilla mysiga Fikontorget. Vid ett av borden sitter Ulla Fellenius, den svenska pionjären som kom till platsen första gången 1974. Ulla från Eskilstuna kom i kontakt med mäklarfirman Brinkman och Güring i Köpenhamn.
– Åk till Almuñécar och se hur det är där, sa de till mig och jag reste – och stannade…
Ulla blev deras agent på plats i Almuñécar. Den spanska byggfirman Pérez Lopéz byggde och Ulla sålde. Den första lägenheten hon lyckades sälja var den 15 juni 1974 på Chinasol. Det ska tilläggas att danskarna kom till platsen redan på 1960-talet.

Ulla Fellenius är en anledning till varför svenskarna växte i antal i samhället. Christina och Thom Gylling satt i flygplanet från Málaga. I stolsraden bakom satt Ulla och fick höra hur Thom sa till sin Christina att han aldrig tänkte resa till Solkusten fler gånger. Thom var så besviken på den plats som han och hustrun hade besökt, det var bara turister och skräp.
Ulla tog initiativet. Knackade Thom på ryggen, presenterade sig och frågade paret var de hade varit. De utbytte visitkort och efter en tid togs kontakt. Thom minns damen som satt i stolsraden bakom honom på flyget. Han och Christina kom första gången till Almuñécar 1988 och sedan 1999 bor de här…
– Tack Ulla, det säger jag varje gång jag möter henne, säger Thom Gylling när Svenska Magasinet träffar honom och hustrun Christina tillsammans med Ulla Fellenius på Fikontorget.

Hur många svenskar har du lockat till Almuñécar, Ulla?
-Jag skulle tro att det är runt 100 svenskar som kom hit under tiden när jag jobbade som mäklare.

I sommar fyller Ulla 83 år och fortfarande händer det att folk ringer och vill ha hjälp med logi. 2008 avled Gunnar Askehed som hade varit Ullas livskamrat under 31 år. Gunnar arrangerade vandringar på torsdagar i området under 15 år. Ulla blev medlem i spansknordiska sällskapet AHN i juli 1974 där hon har varit aktiv i många år. Under två år var Ulla ordförande i AHN.

Hon kan sitt Almuñécar på sina fem fingrar och slår gärna ett slag för utställningen ”Claves de Almuñécar 3.000 años de historia” som är i kulturhuset. Det är en permanent utställning som berättar om platsens 3.000-åriga historia och dess gamla traditioner.
– Se den, utropar Ulla. Hela utställningen handlar om Almuñécars historia dokumenterad, det är inga spekulationer, inga teorier, det handlar om hur människan kom hit första gången för 3.000 år sedan.

När Ulla kom till platsen kretsade sig det mesta av livet kring samhällets två sockerbruk och romfabriken i grannbyn Salobreña. Romfabriken är stängd och i stället för sockerrör började det odlas cherimoya.
– Utställningen berättar om romare, fenicier, morer och andra folkslag som satt sin stämpel på stan. Romarna saltade in fisk som gick under namnet Garum. Det betraktades som ett kosttillskott mot impotens i Romarriket.
Här bedrevs en omfattande fiskeriverksamhet av slavar. Stadens namn under romartiden var Sexi firmun lulium. Utställningen visar även områdets fauna och flora.

Ulla tillbringar det mesta av sin tid i Almuñécar där hon är ett känt ansikte. Under en promenad genom stan och vid en lunch på den anrika restaurangen La Ventura blir det en hel del hälsningar och kindpussar.
-Kocken har jag känt sedan han var 16 år, tillägger Ulla.

Under sommaren reser hon till Hörby. Familjen är stor.
-Jag har fem barn, 13 barnbarn och fem barnbarnsbarn, det sjätte kommer i maj.