Dess fjäderdräkt är ljusrosa, vingtäckarna är röda och vingpennorna svarta och de har ett kacklande läte och ett trumpetande. De tycks älska att gå i lera och sörja och är fascinerande djur. Endast trekvarts bilresa från Málaga har vi över tiotusen av dem Av Ola Josefsson
Foto Torben Nielsen

De flesta håller nog med om att fåglar är bland det mest uppskattade vi har inom djurriket. Tänk om vi inte fåglarna fanns. Luften skulle vara tom, öde och tyst. Fågellivet bjuder på oändliga variationer i form av storlek, färg och ljud.

Svenska Magasinet har vid flera tillfällen berättat om det rika fågellivet på Iberiska halvön. Faktum är att få platser kan tävla med halvön om artrikedom. Bara några tiotals kilometer bakom Málaga finns Europas näst största koloni av flamingos efter Camargue i Frankrike.
La Reserva Natural Laguna de Fuente de Piedra är en våtmark som ligger i provinsen Málaga vid sidan av byn och kommunen Fuente de Piedra som för övrigt har provinsens yngste borgmästare, socialdemokraten Cristóbal Fernández, 34 år, som fick 70 procent av rösterna vid senaste kommunvalet.

Du hittar saltsjön på vänster sida på väg mot Sevilla. Landskapet är öppet, böljande och följsamt och det kännetecknas av olivodlingar och sädesfält. Saltsjön Laguna Fuente de Piedra med över tiotusen större flamingos (Phoenicopterus roseus) skapar en enastående skönhet.
Men platsen är känslig. Under årens lopp har det byggts kanaler och uppsamlingsdammar för avsaltning. En nederbördsfattig vinter innebär brist på föda i saltsjön vilket gör att antalet flamingos kan vara få. Myndigheterna försöker lösa problematiken under torrperioder med att förse skön med renat avsloppsvatten från främst Málaga och byarna Fuente de Piedra och Humilladero.

Torkperioder förhindrar ringmärktning samtidigt som naturälskare och fågelskådare går miste om en naturupplevelse. Efter ett antal nederbördsfattiga vintrar på raken har det hänt att sjön har varit tom på den skära fågeln. Fåglarna har övergett saltsjön och sina ägg. Så är det inte just nu.
Vintern 2008/2009 föll det ovanligt mycket regn vilket har bidragit till ett cirka 60 centimeter högt vattenstånd i den grunda saltsjön. Med vattnet har även flamingofåglarna återvänt. 164 hektar av området är naturreservat och 1.364 hektar är så kallad Zona de Protección eller skyddad zon. Det räknas utan tvivel till det viktigaste området för reproduktion av flamingos (Phoenicopteus ruber roseus) på den iberiska halvön.

Men området har inte bara flamingos. Här finns även ett antal mindre dammar där intressanta observationer kan göras. När Svenska Magasinet besökte platsen en dag i april tillsammans med danske fågelskådaren Torben Nielsen såg vi inte mindre än 41 olika arter.

Samtidigt kommer det rapporter om att en amerikansk räka har lagt beslag på saltsjön. Räkan går under namnet ”artemia franciscana” och enligt Manuel Rendón, direktör vid naturparken, är inte den biologiska mångfalden hotad men den kan komma att tränga undan vissa inhemska arter. Vad detta kan få till resultat återstår att se.
Den amerikanska räkan har förökat sig explosionsartat i våtmarker i Spanien som exempelvis Prado del Rey (Cádiz), Delta del Ebro (Tarragona) och Gerri de la Sal (Lleida). För närvarande söker forskare hitta sätt till en långsammare kolonisering av dessa kräftdjur och att säkerställa överlevnaden för andra arter.

På väg hem från saltsjön kan vi även rekommendera ett besök vid sjöarna Conde del Guadalhorce, norr om Málaga. Även detta är en fågelrik plats. Under några timmar såg vi runt trettio fågelarter bland annat gåsgam, ormörn, dvärgörn, hökörn, alpseglare, turturduva, skäggdopping och klippsvala för att nämna några.
Efter vinterns regn har vissa av sjöarna fyllts på rejält. ”Málagas sjöar” som det brukar heta i folkmun är en vackert område med skogsklädda berg. Sjösystemet består av konstgjorda uppdämda sjöar som förser delar av kusten med vatten.
Fotnot. Stort tack till Torben Nielsen för gott researcharbete, iakttagelser och värdefull information kring fågellivet.

Fågelarter du kan spana efter
Med kikare, fågelbok och penna kan du ta dig till La Reserva Natural Laguna de Fuente de Piedra och ”kryssa”. Här är några arter som Svenska Magasinet såg:
Smådopping
Större flamingo
Gräsand
Rödguvud dykand
Brunand
Brun kärrhök
Ängshök
Sparvhök
Tornfalk
Rörhöna
Styltlöpare
Skärrfläcka
Mindre strandpipare
Större strandpipare
Svartsbent strandpipare
Småsnäppa
Kärrsnäppa
Brushane
Rödspov
Svartsnäppa
Rödbena
Drillsnäppa
Skrattmås
Medelhavstrut
Sandtärna
Skäggtärna
Gök
Tofslärka
Backsvala
Ladusvala
Rostgumpsvala
Hussvala
Gulärla
Rödhuvad törnskata
Korp
Svartstare
Gråsparv
Gulhämpling
Steglits
Kornsparv