Ta steget över gränsen mot Gibraltar och via Winston Churchill aveny så kan du ganska snart konstatera att den ekonomiska krisen varken syns eller hörs. Ett besök på Gibraltar-klippan i dessa ekonomiska kristider kan överraska Av Ola Josefsson
Foto Anders Olow

Ifjol en ekonomisk tillväxt på över 8 procent har under årets första kvartal följts av en ekonomisk tillväxt på sex procent. Under fjolåret ökade antalet arbetstillfällen med 813 till 20,509, vilket är rekord i antalet arbetstillfällen för Gibraltar.
När Joe Holliday, Minister for Development, talade inför parlamentet och kommenterade budgeten för 2009 så sa han att Gibraltar fortsätter att vara en stabil marknad för företag och investeringar i en tid då flera av världens ledande länder är drabbade av negativ tillväxt. Gibraltar är inte immunt mot recession men var väl starka nog att göra motstånd under dessa osäkra tider.

Vid gränsövergången pågår bygget av den nya flygplatsterminalen som blir i två delar, en i Gibraltar och en på den spanska sidan, och som ska stå klar 2010. Trots att flygbranschen generellt viker nedåt registrerade Gibraltar 183.663 resenärer under fjolåret vilket motsvarar en ökning med 2,2 procent jämfört med året innan.
Under 2009 väntas nya rekord. Under de första fem månaderna ökade antalet resenärer med 16,5 procent jämfört med samma period 2008. Att British Airways flyttar sin Gibraltartrafik från Gatwick till London Heathrow kommer att betyda mycket för utvecklingen och spä på de redan positiva siffrorna.
Även kryssningstrafiken sätter rekord med en ökning på 11,9 procent. Gibraltar har även tilldelats en utmärkelse som kryssningsdestination för det ”professionella sätt på vilket kryssningsfartyg och passagerare behandlas under deras besök i Gibraltar”.

Ett Gibraltarbesök börjar i solen på en av uteserveringarna på Casemates square. Några broschyrer från turistinformationen, dagstidningen Gibraltar Chronicle och en kaffe, och sedan kan dagen planeras. Här träffar jag Pauline från Polen som avslutat sin turistutbildning i Portugal.
Pauline ville pröva lyckan på Gibraltar. Efter en timmes arbetssökande hade hon fem jobberbjudande. Nu är hon på Casemates Square som servitris och för henne är det helt okey. Tidigare hade hon ytterligare ett jobb i en av småbåtshamnarna men där har hon slutat då lönen från ett jobb gott räcker till.

Byggkranarna på Gibraltar tecknar sina siluetter mot skyn. Efter att ha slitit skosulor en hel dag har jag inte heller hittat en skylt hängande på utsidan av en balkong som talar om att bostaden är till uthyrning eller försäljning. Visst finns det lediga bostäder men det handlar om snabba avslut.

Säkerhetsmässigt är Gibraltar en av de säkraste platserna i världen, tack vare att Gibraltar inte ingår i Schengen vilket gör att besökare måste visa passet vid gränskontrollen. Det gör att kriminaliteten är låg. Myndigheterna vet ganska väl vilka som släpps in, det vill säga de med pass, de utan pass äga ej tillträde. Skulle någonting icke önskvärt inträffa inne i Gibraltar räcker det med ett samtal till gränspolisen och gränsen stängs, vilket har hänt.
På uppdrag av FN har Jane’s Information Group undersökt 235 platser och länder i världen när det gäller stabilitet och välmående. Rapporten som publicerades i The Times visar att Gibraltar tillsammans med Sverige är bland de mest stabilaste platserna i världen. Spanien ligger på plats nummer 26.

De senaste åren har ett antal nya småbåtshamnarna anlagts. Där nu prydliga och sofistikerade Marina Bay och Queensway Quay Marina ligger var bara tidigare vatten. Här är allt nytt och fräscht och lyxbåtarna ligger på rad. Puerto Banús nedslitna bakgator lyser här med sin frånvaro.

Marina Bay stod klart för lite mer än ett år sedan. En stor skylt på fastigheten som inhyser kasinot talar sitt tydliga språk, ”Eat, drink and play”. Här finns restauranger, barer, musikpubar och affärer med märkesprylar. Allt är byggt på pålar över vattnet som ger en speciell känsla med vattnets skvalp under bryggan.

Enda möjligheten för Gibraltar att växa till ytan är genom utfyllnad i havet. Och det finns nya projekt som ”Mid-Town Development” och ”Eastside Project” varav det sista är av stort intresse. Det handlar om att Gibraltar ska byggas ut i havet på östra sidan om klippan och att en jättepir till skydd mot vinterstormarna ska byggas. Här ska ytterligare en hamn anläggas plus shoppingcenter, bostäder och hotellkomplex.

Att Gibraltar växer till ytan kritiseras från Spanien. Det är material från stenbrott i Andalusien framför allt från Casares som används som massa och utfyllnad i havet. Parlamentsledamoten för konservativa Partido Popular, José Ignacio Landaluce från Cádiz är mest kritisk.
“Det ursprungliga näset kommer snart att fördubblas i storlek. Först stal de klippan, och nu fortsätter de”, säger PP-politikern till dagstidningen ABC och menar då att Gibraltar inkräktar på spanskt territorialvatten. “Gibraltar bara växer och den spanska regeringen tittar åt andra hållet”.

Innan årets slut ska en ny utvecklingsplan, New Development Plan, presenteras. Gibraltar har eget parlament och styr i det mesta utom i utrikespolitiken där de får rätta in sig i ledet och följa Londons beslut.
Magnus Alfredsson har varit fast Gibraltarbo i precis fem år och arbetar sedan ett och ett halvt år på Credit Suisse med kontor i fräscha Marina Bay. Till skillnad från många utlänningar som arbetar på klippan har han valt att bo här också. Andra väljer att bo på den spanska sidan i Sotogrande eller La Linea som tidigare var en sydspansk sovstad men numera drar vissa fördelar av Gibraltars expansion och flygplatsen som byggs om.

Magnus beskriver Gibraltar som ett unikt ställe, ett lokalsamhälle med många minoriteter. Här finns folk från Malta, Italien, Marocko, Spanien och Storbritannien. I gatubilden ser du judar och muslimer men det är inte tal om några religiösa konflikter. Skulle en minoritet känt sig åsidosatt kanske konflikter skulle blossa upp, men alla har det bra ekonomiskt och är nöjda, menar Magnus.

Hur många skandinaver som är bosatta på Gibraltar är svårt att veta men Magnus uppskattar att det finns ett 50-tal svenskar. Platsen har blivit ett centrum för världens internetspelbolag med gynnsamma skatteavtal, och här finns svenskägda bolag med svensk personal. Även antalet fonder baserade på Gibraltar ökar.

Gibraltar erbjuder skatteförmåner och har Malta som främsta konkurrent på området. Fasaden som tidigare var oputsad har snyggats upp. Från att tidigare har varit på OECD:s svarta lista över icke samarbetsvilliga skatteparadis anser OECD sedan den 27 februari 2002 att Gibraltar inte längre är bland dem som dränerar mer ”hederliga” länder på behövligt sparkapital. I stället har Gibraltar i skrivande stund träffat avtal med USA, Australien, Nya Zeeland, Irland, Storbritannien och Tyskland. Den främsta anledningen till att skatteparadisen har fått glänta på bankvalven är jakten på terroristpengar.

På Gibraltar är man dock inte befriad från skatt. Inkomstskatten ligger på mellan 25 till 35 procent och har du Gibraltar-bolag måste du ha verksamheten på annan plats.
Tidigare i år undertecknade USA och Gibraltar ett informationsutbytesavtal vilket Sveriges finansminister Anders Borg i ett skriftligt svar i riksdagen kommenterar som ett välkommet framsteg i det arbete som OECD sedan 1990-talet bedriver för transparens och effektivt informationsutbyte i skattefrågor. Enligt Anders Borg är det emellertid ännu för tidigt att avgöra när Sverige skulle kunna inleda bilaterala förhandlingar om ett informationsutbytesavtal med Gibraltar.
Enligt ett dokument avser Anders Borg att under Sveriges ordförandeskap i EU ta initiativet till omedelbara förhandlingar med Gibraltar om ett informationsutbytesavtal mellan Sverige och Gibraltar.
Under det kalla krigets dagar var RAF den största arbetsgivaren i Gibraltar. I de gamla förfallna kvarteren en bit ovanför Main Street ligger bostäder som tidigare inhyste militär personal och som fortfarande hyrs ut av regeringen för en fast summa. Vissa lägenheter kostar inte mer än 40 Gibraltarpund i månaden och avtalen är tecknade på livstid vilket gör att de som bor där aldrig kommer att flytta ut. Regeringen vill inte renovera eller göra något för att snygga till i dessa områden. Därför är dessa kvarter i våra dagar fallfärdiga.

Sedan några år tillbaka pågår det trepartssamtal mellan Storbritannien, Spanien och Gibraltar. En milstolpe inträffade i juli då den spanske utrikesministern Miguel Ángel Moratinos reste till Gibraltar vilket var det första spanska ministerbesöket på klippan på 300 år.
”Våra problem ska lösas genom dialog och samarbete. Vi är i det 21 århundradet och vi måste se framåt och inte se bakåt”, sa Moratinos.

Noterat
Har du båt på Solkusten så passa på att tanka den om du besöker Gibraltar. Du sparar 35-40 procent att tanka fullt i Gibraltar.

Tre SEK för en liter bensin. Billigt att tanka bilen men köerna vid spanska gränskontrollen kan ödelägga det bästa humöret. Elektronik, sprit och kläder är andra intressanta varor till hyfsade priser.

Britterna ville ha Cádiz men fick Gibraltar och Menorca efter freden i Utrecht 1713. Därefter har Gibraltar varit en vass sten i den spanska skon. Visst småler man åt Spaniens ansträngningar i att ta över klippan så länge Spanien har Melilla och Ceuta på andra sidan Medelhavet – och dessutom i en annan världsdel eller kontinent!

Historiskt från ett utrikespolitiskt läge är Gibraltar riktigt intressant. Det var en viktig utpost under andra världskriget och det kalla kriget. Hitler bad Franco om att få marschera genom Spanien för att inta Gibraltar, men Franco sa nej. I stället sattes lyssnarposter till förfogande på Hotell Reina Cristina på andra sidan bukten i Algeciras, ett tillhåll för tyska spioner som spanade mot Gibraltar.

Den 8 juni 1969 stängdes gränsen mellan Gibraltar och Spanien. Spanien protesterade mot den folkomröstning kring Gibraltars självständighet som hade hållits tidigare och där endast 44 röstade för att Gibraltar skulle tillhöra Spanien. Spanien protesterade och stängde gränsen och det skulle ta många år innan de frostiga relationerna tinade. Bland annat tackade det spanska kungaparet nej tack till att närvara 1981 när Prince Charles och Diana Spencer skulle fira smekmånad på Gibraltar. Gränsen mellan Gibraltar och Spanien var stängd fram till 1982 då den återigen öppnades till viss del. När Spanien kom med i EG några år senare öppnades gränsen fullt ut.