Kleptokrati heter våra dagars politik. Kleptokrati handlar om att roffa åt sig så mycket man kan på så kort tid som möjligt medan man sitter vid makten eller köttgrytorna. Av Ola Josefsson

En sann kleptokrat är Marbellas Juan Antonio Roca, tidigare borgmästaren Jesús Gil y Gil högra hand med ansvar inom stadsplanering. Ett föredöme för minst ett 50-tal borgmästare enbart i Andalusien som för närvarande synas av åklagare. Roca har tvättat 12,6 miljoner euro via skatteparadis som Schweiz, Jungfruöarna och Andorra.

Roca är alltså inte ensam. Korrumperade borgmästare (läs kleptokrater) är på tapeten i Spanien i stort sett varje dag. Att den politiska eliten ses som landets fjärde största problem hos gemene man i Spanien kommer inte som någon överraskning vilket framkommer av den senaste opinionsundersökningen för oktober utförd av Centro de Investigaciones Sociológicas (CIS).

Kleptokratin omfattar alla politiska inriktningar med en viss tyngdpunkt åt PSOE som har majoritet på området. När en av Spaniens stora dagstidningar nyligen gjorde en genomgång av korruptionsskandalernas Spanien stod PSOE ensam för 25 av 60 undersökta. Bland de övriga var PP, Centro Canario Nacionalista, Nueva Canarias, Coalición Canaria, PIL, Partido de Almeria, Grupo Independiente Liberal, Union Mallorquina, CIU och oberoende partier.

Oppositionsledaren Mariano Rajoy vars parti Partido Popular har stått i skottgluggen senaste tiden med Gürtel, den största korruptionsskandalen, som har skapat enorma interna konflikter. Nu säger Rajoy till dagstidningen ABC att han vill se ett förbud mot att politiker tar emot gåvor eller andra presenter från företag.

Hand i hand med kleptokratin går den illegala fastighetsmarknaden. Hittills har 27.000 illegala fastigheter konstaterats enbart i provinsen Málaga men siffran beräknas stiga betydligt, rapporterar La Opinión de Málaga. Marbella kommun har flest konstaterade illegala fastigheter, 18.000 stycken. Även om Marbella har mer än hälften av summan så redovisar Estepona och Mijas cirka 3.000 fall vardera medan andra kommuner ligger under 350 överträdelser.

Det var under högkonjunkturen som många ansvariga politiker såg genom fingrarna, tog emot ”gåvor” från byggherrar som i sin tur fick uppföra fastigheter lite var som helst. En och annan pesetas/euro har hamnat i fickorna på ansvariga folkvalda kleptokrater. Costa del Sol anses vara den svarta fläcken men även i Valle del Guadalhorce upptäcks mängder av illegala hus. Samhället Cártama redovisar för tillfället 2.000 öppna ärenden.

Det gör att även domstolarna är överhopade. Avdelningen Medio Ambiente som har hand om miljömål vid Åklagarmyndigheten Fiscalía de Málaga har under årets nio första månader gått igenom 300 fall. Vid 250 av dessa fall har det konstaterats brott mot stadsplaneringen. Och då återstår det några tiotusen fall att granska…

De senaste fallen i Spanien rör den socialistiska borgmästaren i Santa Coloma de Gramenet (Barcelona), Bartomeu Muñoz, samt två lokala tjänstemän från regionalregeringen. Invånarna i samhället demonstrerade mot korruptionen och borgmästaren blev kallad för ”ladrón, corrupto, y chorizo”, tjuv, korrupt och korv (argentinsk).

Polistillslaget “Poniente” i oktober kan ha avslöjat en härva av korruption i kommunhuset El Ejido vid Almeria. Det handlar om penningtvätt och oegentligheter. Men fallet i El Ejido är inte någon isolerad händelse.

Ett femtiotal borgmästare enbart i Andalusien är för närvarande under undersökning efter polistillslaget “Malaya” i Marbella som markerade startskottet eller snarare vändpunkten. “Malaya” blev den berömda snöbollen som sattes i rullning…

I El Ejido är det den tidigare socialistiske borgmästaren Juan Enciso som är misstänkt för penningtvätt, förskingring av allmänna medel, mutor och förfalskade dokument. Juan är inte ensam i Almeria. Tidigare borgmästaren i Ohanes, Juan Francisco Sierra (PSOE), blir avslöjad på en video där han kräver kontantbetalning i förskott av en byggherre.

Bland de mer omskrivna fallen rör hotellbygget på stranden playa de El Algarrobico. Här är det Cristóbal Fernández (PSOE) som har sex åtalspunkter emot sig med allt från trolöshet mot huvudman, förskingring till missbruk av inflytande i samband med försäljningen av mark intill hotellet El Algarrobico.

Málaga är den provins som har samlat på sig flest fall där även Axarquía-området har valsat omkring i medierna. Under de senaste tre åren är det sju borgmästare som gripits, två socialister, tre för partiet GIL, en för PP och ytterligare en borgmästare som representerar ett oberoende parti. Under 2010 kommer 300 personer att vara indragna i olika korruptionsutredningar.

Alhaurín El Grande, Alcaucín, Almogía, Estepona, Manilva och Marbella var bland de första kommunerna i Spanien där korruptionsärendena slog ned som bomber. Resultatet av “Malaya” blev 86 åtalade. Den senaste kommunen är PSOE-styrda Almogía och i förundersökningen ingår ett tjugotal personer med borgmästaren Cristóbal Torreblanca i spetsen. Ett annat omtalat fall gick under polistillslaget “Astapa” i Estepona och berörde ett 50-tal personer en av dem var den tidigare socialistiska borgmästaren Antonio Barrientos.

Ett av de senare tillslagen går under namnet “Arcos” och gäller mutbrott, förfalskningar och myndighetsmissbruk. Just i skrivande stund pågår förundersökningar kring 13 personer varav borgmästaren i Alcaucín, José Manuel Martín Alba (PSOE) är en av dem.

I provinsen Cádiz är det kustlinjen som är mest drabbad av korruption. Ett halvt dussin fall under de senaste tre åren rapporteras härifrån. Ett av fallen rör den tidigare borgmästaren i la Línea, Juan Carlos Juárez som är indragen i polistillslaget som går under namnet “Roseworld”. I Chiclana är borgmästaren José María Román, PSOE, inblandad i ett brott som rör förskingring mellan åren 2003 och 2006. I Puerto de Santa María är den tidigare borgmästaren Hernán Díaz Cortés misstänkt för ogentligheter i stadsplaneringen.

Huelva, Jaén, Sevilla och Granada har färre politiska skandaler. Almuñécars borgmästare Juan Carlos Benavides har ett hundratal anmälningar på sig plus fem pågående domstolsrättegångar som ännu inte är avslutade. Ett annat korruptionsfall rör samhället Armilla vars tidigare borgmästare José Antonio Morales, PSOE, och ytterligare 12 personer är misstänkta för oegentligheter i fallet “Nevada” som handlar om ett köpcentrum med samma namn och där inte allt har följt bestämmelserna.

I provinsen Jaén är två PSOE-borgmästare indragna i utredningar. I det lilla samhället Baena är borgmästaren Luis Moranos personliga sekreterare indragen i en undersökning som rör bluffakturor. Här rör det sig om interna ekonomiska uppgörelser där även betalda sexuella tjänster utifrån ingår i soppan.