När sherryproducenten Gonzalez Byass skulle in på den svenska marknaden togs första steget via kontakter genom svenska ambassaden.
Med resultat att fyra familjemedlemmar har varit svensk honorärkonsul i Jérez.
Bodegan Gonzales Byass verkar ha haft en förkärlek till Sverige. Här har det svenska honorärkonsulatet legat under lång tid. Don Manuel María González y Rodriguez grundade bodegan 1835. 1863 blev firmans London-agent Robert Blake Byass kompanjon och huset har varit familjeägt sedan dess. 1988 sålde familjen Byass sin del till familjen González.
Svensk konsul i 74 år
Grundaren Don Mañuel Maria Gonzáles y Rodrigues son Pedro Nolasco hade när han dog varit svensk honorärkonsul i 74 år, han blev nämligen 97 år. Han fick sex söner varav den ene, Carlos, sedan tog över som svensk honorärkonsul för att sedan 1985 följas av Carlos brorson Gabriel González.
Sedan tio år tillbaka är Pedro Rebuelta González svensk honorärkonsul i Cádizprovinsen, efter morbror Gabriel González.
– Det har blivit en trevlig tradition i familjen att få representera Sverige. Två familjemedlemmar är även honorärkonsuler för Danmark och Italien, säger Pedro Rebuelta González när vi möter honom på svenska honorärkonsulatet som är inrymt i bodegans kontorslokaler.
Stad i staden
Jag besökte Gonzáles Byass första gången 1994. I en av mina första artiklar i Svenska Magasinet beskrev jag anläggningen som en egen liten stad med trädkantade gator. Här ligger väldiga sherrykatedraler som Gran Bodega Tio Pepe och den runda La Concha, som ritades av Gustave Eiffel, jo, samme man som ligger bakom Eifeltornet i Paris.
Skylten ”Sveriges konsulat” dyker upp på ett av husen när jag vandrar utmed bodegans gator. Tidigare fanns det svenska honorärkonsuler i Algeciras och Cádiz, nu är det Jérez som täcker upp hela Cádizprovinsen.
– Det är en lugn uppgift måste jag säga. Svenskar är ett organiserat folk som har koll på det mesta. Ibland får vi ge råd till någon som behöver hjälp eller har tappat sitt pass eller någon annan dokumentation. Eller ifall någon blir frihetsberövad, säger Pedro Rebuelta González som senast besökte Sverige tillsammans med sin familj i mars månad under påsken.
Svenskevenemang
Under hans tid som honorärkonsul har det blivit två stora svenskevenemang. Det var dels vid ostindiefararen Göteborg III uppmärksammade besök i Cádiz i samband med trippen till Kina och dels när ryttar-VM i avgjordes i Jérez 2002.
– Då bjöd vi in hela det svenska laget till bodegan, det var middag och underhållning, ambassadören var här och vi hyllade de svenska medaljörerna. Ostindiefararens besök fick stor uppmärksamhet i hela provinsen och gav god PR åt Sverige.
Sverige är en viktig marknad för spanska viner, anser Pedro Rebuelta González som talar flytande engelska och är Vicepresidente consejero ejecutivo vid företaget. Svenskar har under sina Spanienresor lärt sig uppskatta viner från den Iberiska halvön och det finns ett stort utbud av spanska viner på Systembolaget.
Vinskribenter
Honorärkonsuln är väl insatt i monopolsituationen i Sverige med Systembolaget. Att viss alkoholreklam är förbjuden i Sverige gör vinskribenters åsikter viktiga för vinproducenter. Pedro Rebuelta González tar Andreas Larsson som exempel, svenske sommelieren som är väldsmästare i vinkunskap och som Svenska Magasinet hade en intervju med i marsnumret. Sådana som Andreas är betydelsefulla när det gäller att sprida information om drycker då viss alkoholreklam är förbjuden i Sverige.
– Av de nordiska länderna säljer vi mest till Sverige. I förhållande till folkmängd ligger Island i topp men å andra sidan bor det inte så många på Island. Finlands import av vår sherry ökar.
55 procent på export
Storbritannien är på grund av historiska kopplingar González Byass viktigaste marknad. Holland, Belgien och Tyskland är andra stora länder på sherry. Brandyn uppskattas speciellt i Tjeckien, Slovakien, Ryssland och Filipinerna.
– Och Japan, när det gäller Fino. Den torra sherryn passar till den japanska maten. Kina är en liten marknad men vi väntar bara på att vi ska växa där också.
Under 2007 fakturerade González Byass för 208 miljoner euro. 45 procent av producentens varor hamnade i Spanien, resten gick på export. Ett populärt talesätt är att ”jérezborna skapade konst med sitt vin och gjorde pengar på sin brandy”. Brandyn är stor i Spanien även om kunskaperna är stora i Frankrike.
Skyddade namn
– Vi respekterar givetvis de skyddade namnen. Det får heta Champagne bara om vinet kommer från distriktet med samma namn, samma sak med konjak. Och det får bara heta Sherry om det kommer från Jérezområdet, även om liknande vin tillverkas i Sydafrika och Australien.
González Byass är en av de viktigaste bodegorna i Jérez de la Frontera, även kulturellt och historiskt. Det är en stor aktivitet kring González Byass och företaget är nummer fem i hela världen när det gäller att ta emot flest besökare. 240.000 gäster låter sig färdas på en trevlig och en välinformativ guidad tur varje år som avslutas med sherryprovning.
Svenska Magasinets sherrytips
Sherry ska serveras kallt i smala och eleganta glas, som kallas copitas. De smalnar av i mynningen aromen hålls kvar i glaset. Dess viner föll vi för:
Tio Pepe Palomino Fino, González Byass stora flaggskepp när det gäller sherryn. Den är gjord på Palomino-druvan, är ljus, torr och ska drickas iskall i skuggan under heta sommardagar. Den är elegant uppfriskande fräsch och passar till skaldjur och fisk.
Alfonso Oloroso Seco. Bärnstensfärgad sherry, tyngre än Fino, fyllig, torr och mycket doftrik. ”Olor” betyder doft och ”Oloroso” är mycket doftande.
Solera 1847 Oloroso Dulce. Söt, mycket mungod, mörk färg, passar till dessert och frukt.
Bland de verkliga höjdarna provsmakade vi:
Noe, 30 år gammal sherry, gjord på Pedro Ximénes, passar till glass.
Matusalem, 30 år gammal sherry, höjdarsherry, gjord på 75 procent Palomino och 25 procent Pedro Ximénes. Smak och doft som sitter i!
Apostoles, 30 år, lite torrare än de övriga, mer åt Fino-hållet.
Tipset: Mixa brandyn Gran Reserva Lepante med sherryn Noe och du får en smakbomb för smaklökarna. Tyvärr kunde jag inte prova, jag skulle ju köra hem…