-Influensaviruset sprids genom luften och sprids till exempel när någon som är sjuk hostar, nyser eller bara andas ut. Man kan också smittas av influensa när man tar någon i hand och sedan till exempel gnuggar sig i ögonen. Smittrisken är större inomhus varför det är vanligt att man blir smittad i inomhusmiljöer där det vistas många människor, som till exempel på bussen, i skolor, på daghem och på arbetsplatser. Det är bra att tvätta händerna ofta under influensaperioder. Hur smittsamt är influensaviruset?
-Influensavirus är mycket smittsamt och det är svårt att undvika att viruset sprids. Eftersom man smittar som mest redan ett dygn innan symptomen bryter ut så kan man smitta andra utan att veta om det. Tiden från det att man har blivit smittad tills man blir sjuk är kort. Det tar mellan en till tre dagar.
Hur kan man skydda sig?
-Det bästa sättet att minska risken för att bli sjuk i influensa är att vaccinera sig varje år. Alla som tillhör någon riskgrupp bör definitivt vaccinera sig, det vill säga människor som:
¤ är äldre än 65 år
¤ har hjärt- eller lungsjukdom
¤ har diabetes
¤ har nedsatt immunförsvar av någon orsak.
Vad är kännetecken på influensa?
-Om man får influensa är det vanligt att man plötsligt får hög feber, huvudvärk, muskelvärk, halsont, hosta och röda, ömmande ögon. Febern brukar ligga mellan 39-40 grader och finnas kvar i tre till fem dagar. Man kan vara trött i ett par veckor efteråt.
-En influensa kan ibland fortsätta med en bakteriell följdsjukdom som till exempel bihåleinflammation, öroninflammation eller lunginflammation. Lunginflammation är en följdsjukdom som kan bli extra allvarlig om man tillhör någon riskgrupp.
Fotnot. Doktor Anders Carlsson har kliniken Nordic Medical Clinic i Nerja, en mottagning för allmän- och invärtesmedicin, hälsokontroller samt vaccinationer. Han har både svensk och spansk läkarlegitimation.