Hon har svensk mamma och spansk pappa, är uppvuxen i Málaga och är världens bästa kvinnliga utövare i paddeltennis. I november 2008 blev hon världsmästare för tredje gången efter seger i Mastersslutspelet i Madrid. ”Hon är stark som en viking och stark som en iberisk tjur”, säger mamman om sin dotter Av Ola Josefsson

Måste erkänna att jag hade lite förutfattade meningar innan jag träffade denna heltända, seriösa och professionella idrottstjej. Min första tanke var att de som spelar paddeltennis är de som inte lyckas i riktig tennis. Ungefär som innebandyspelaren som inte platsade i ishockeylaget. Så kanske det också kan vara i vissa fall, men inte för spansksvenska världsettan Carolina Navarro Björk.
-Det är fyra timmars träning varje dag, två timmar paddeltennis och två timmars fysträning, säger Carlona som blir 33 år den 26 februari men som å andra sidan aldrig hoppar över siestan.

Paddeltennis spelas på en bana som i stora drag liknar en tennisplan. Banan är mindre liksom racket som kan kosta från 40 till 280 euro beroende på kvalitet. Och visst känns sporten betydligt enklare än vanlig tennis. Ytan är mindre och bollen är mjukare. Och det ska väl erkännas att det krävs en betydligt lägre fysik än vid vanlig tennis även om räknesystemet är detsamma.
Det rekommenderas att du som spelare bör slica eller skära bollen istället för att slå hårt på den. Med en väl avvägd slice ska du försöka få bollen långt ned på motståndarens planhalva.

Eftersom det är tillåtit att bollen får studsa i väggen bakom dig innan du slår bollen tillbaka på motståndarens planhalva så betyder det också att du inte behöver täcka så stora ytor på banan.
Det är inte som i vanlig tennis där du ska möta bollen oavsett. Har bollen passerat dig i tennis har du förlorat bollen om nu inte din motståndare slår ut bollen bakom baslinjen vill säga.

-Paddeltennis är en social sport som du kan utöva långt upp i åren och intresset är enormt, säger Carolina.
Det går två banor på en tennisbana vilket gör att många flera kan spela samtidigt. Det är också en anledning till varför paddeltennisbanor växer upp som svampar ur jorden i urbanisationer och bostadskvarter.
-Paddeltennis har två miljoner utövare i Spanien och med det den andra största sporten med flest utövare efter fotbollen, säger Carolina, president i föreningen Asociación Femenina Española de Pádel och som kämpar för att bredda sporten bland kvinnor.

Carolina Navarro Björk började med tennis vid nioårsålder innan det blev paddeltennis som 19-åring. Sedan har det gått i en rasande hastighet för världsettan som är en av de få kvinnliga spelarna som kan leva på sin idrott.
I december besökte hon Båstad för att inviga Sveriges första inomhushall för paddeltennis. Initiativtagaren till hallen i Båstad heter Tommy Andersson och det var när han besökte Spanien och såg paddeltennis som han blev frälst.
-Många är nyfikna och vill prova, säger Carolina som hoppas att sporten får spridning i Sverige från tennismeckat Båstad.

I november blev hon världsmästare när Mastersslutspelet i paddeltennis avgjordes i Madrid inför 4.000 personer i publiken. De fyra bästa kvinnliga paddeltennisspelarna var på plats och Carolina Navarro Björk vann för tredje gången. De övriga segrarna kom 2000 i Toulouse, Frankrike, och 2006 på hemmaplan i Murcia. Dessutom kom hon tvåa i Mexiko 2002.
Lägg till tio titlar som spansk mästare så förstår man att Carolina Navarro Björk kanske är Spaniens mest dominerande och främsta idrottsstjärna i sin gren. Trots att hon vid två tillfällen har genomgått två svåra knäoperationer varav vid den ena tillfället innebar ett speluppehåll på sju månader. Psyket och viljan är det inget fel på vilket Carolina har bevisat.

-Jag brukar säga att min dotter är stark som en viking och stark som en iberisk tjur, säger mamma Elsa Björk Boysen.
Hon kom till Spanien för cirka 40 år sedan och gifte sig med en spanjor. Hon fick tre flickor bland annat och samtliga spelar eller har spelat paddeltennis. Det var faktiskt Carolinas ena syster som drog med henne till paddeltennisbanan.
-Jag brukar prata svenska när jag ringer till mormor i Helsingborg, säger Carolina som kan en hel del svenska.

Nu är Carolina rikskändis i Spanien och hon spelar även på den spanska touren som omfattar cirka 15 platser i landet. I mitten av augusti kommer touren till Reserva del Higuerón i Benalmádena vilket är Carolinas favorittävling.
-Den tävlingen är den bästa, bra startfält och även rent organisatoriskt den bästa.
Hon har några tunga sponsorer bakom sig vilket gör att hon kan leva på sin sport. Jämfört med andra idrotter är det inga höga prispengar och det krävs minst kvartsfinalplats på större tävlingar om det ska skramla till i börsen.
Reserva del Higuerón, nviasms.com, Varlion, Ciudad Genial (Málaga), Ford, Internalia och coppeldental.com är några som satsar på den spansksvenska världsettan som också är affischnamn i marknadsföringen av Málagas egen parfym, Esencia Málaga, med en doft av citrus och jasmin.
-Den ger mig energi och styrka, säger Carolina som också tillägger att det skulle vara kul med en svensk sponsor på dräkten…

Carolina Navarro Björk bor till vardags i Majadahonda, en förort till Madrid. Under helgdagarna var familjen samlad i barndomshemmet i Málaga. Att Carolina gjorde en pepparkaka till formen av en paddeltennisracket säger en hel del.