Den 63-årige spanjoren Juan José Arteaga Hernandez som har plundrat svenska kyrkor på nära 50 konstföremål är en känd person som går under smeknamnet ”Erick canario” eller Kanariefågeln Erik. Som Svenska Magasinet berättade igår greps mannen nyligen av spansk polis efter att en europeisk arresteringsorder var utfärdad på mannen av svenska myndigheter i Sundsvall. Totalt har spansk, dansk, tysk och svensk polis medverkat. Av Ola Josefsson
José Arteaga har tidigare dömts i Sverige för liknande brott. I nuläget pågår en omfattande utredning som domstol 4 i Santa Cruz de Tenerife samordnar skriver dagstidningen La Opinión de Tenerife.
När mannen greps i sin bostad i stadsdelen Cepsa i Santa Cruz på Teneriffa fann polis 43 konstföremål, stulna i svenska kyrkor. Polisen har dessutom spårat stulna konstföremål som sålts via en auktionsfirma i Madrid. I Danmark har polisen funnit ett lager med andra konstföremål som kan kopplas till den 63-årige mannen på Teneriffa.
José Arteaga är känd hos polisen sedan tidigare för liknande brott. Han greps den 21 december 1989 efter att ha stulit en klocka som var värderad till 600.000 SEK plus tv-apparater, video och kameror till ett värde av 200.000 SEK.
Mellan 1993 till 2004 inträffade flera stora stölder av konstverk i kyrkor i olika delar av Sverige. Bland annat stals åtta konstverk ägda av Nationalmuseum. Den 13 december 2005 kunde spansk polis lägga beslag på flera postsändningar med stulna konstföremålen som anlände till Teneriffa.
Sundsvalls Tidning berättade då om hur José Arteagas hem på Teneriffa såg ut som ett bisarrt museum och hur ärendet beskrevs som en av de största konsthärvorna i svensk historia. Han beskrivs som en av svensk kriminalhistorias märkligaste figurer.
Han har tidigare utvisats vid flera tillfällen sedan 1970-talet, men ofta återvänt och levt med olika kvinnor samt begått brott mot dem och andra. Polisen tror att han låg bakom AKBR, Antifascistiska kommittén för barnens rättigheter, skickade flera hotbrev till Sundsvalls Tidning, och riktade hot mot Mona Sahlin. Han bedrev en egen politisk utpressningskampanj för att få träffa sin svenskfödde son.
Totalt återfanns hälften av 200 stulna konstföremål. Mannen dömdes senare till sex års fängelse som han avtjänade på Hall innan han frigavs i oktober 2009 och utvisades från Sverige.
Församlingarna i Medelpad, Ångermanland och Jämtland uppmanades att skydda sina kulturskatter extra noga.
”Utvisning har inte hindrat honom från att komma tillbaka tidigare. Det är inte omöjligt att han dyker upp igen” sa stiftsantikvarien Rickard Isaksson den gången till Sundsvalls Tidning.
José Arteaga sitter i dagsläget frihetsberövad i Spanien i väntan på att utlämnas till Sverige. Igen.
Bildtext: Spansk nationalpolis egen bild på några av de stulna konstföremålen