Gör som spanjorerna och portugiserna, unna dig en annorlunda semester och bo furstligt på paradorer och pousador i underbar miljö! Av Monica & Harry Ramfelt
Redan för 100 år sedan började man i Spanien fundera över vad man skulle göra med alla de fantastiska slott, palats och kloster som egentligen ingen hade råd att rusta upp. Var de dömda till förgängelse eller kunde de räddas åt eftervärlden?
På 1920-talet kom så den kunglige turistchefen markisen av Vega-Inclán på idén att sätta upp en serie statliga värdshus över hela Spanien, ett projekt som livligt uppbackades av kung Alfons XIII. Och vad kunde vara bättre än att inhysa dem i gamla, historiska byggnader?
Gyllene hållplatser
Paradores (gyllene hållplatser) skulle de få heta och erbjuda kost och logi åt människor på resande fot. De skulle ligga utspridda över hela landet på en dagsetapps avstånd från varandra, lätt nåbara med dåtidens ”automobiler”. En annan grundtanke var att man skulle tillhandahålla övernattningsmöjligheter i områden, där privata initiativ inte skulle vara vinstgivande. Och så invigdes den första paradoren i de otillgängliga Gredosbergen år 1928 av kungen.
Med tiden har de blivit allt fler, till cirka 100 idag. De har utvecklats till riktiga lyxhotell, som erbjuder alla moderna bekvämligheter samtidigt som de har kvar en stor portion av sin ursprungliga, oskattbara atmosfär. Törnrosaslott har väckts upp ur sin slummer, gamla, fallfärdiga palats återuppstår i all sin glans och övergivna kloster får nytt liv. Det finns också ett antal paradorer byggda på 1900-talet men då, som kompensation, med ett spektakulärt läge i underbar natur.
En resa i tiden
Inspirerade av grannlandet införde portugiserna på 30-talet ett liknande nätverk och här kallade man hotellen för pousadas. Konceptet är detsamma även om pousadorna inte alltid når upp till samma nivå som paradorerna. Men man återfinner dem i samma härliga miljöer, innanför tjocka murar, där tiden stått stilla och man förflyttas till gångna epoker.
Praktfulla salar och salonger har förvandlats till inbjudande matsalar och trivsamma sällskapsutrymmen. Ett rofyllt lugn råder under de vackert välvda taken, klassisk musik tonar fram i bakgrunden och fontänen ute på innergården porlar förnöjt.
Så vem skulle inte vilja inta en måltid i denna fridfulla miljö? Och inte är det fråga om vilken måltid som helst heller. Kökspersonalen bemödar sig om att laga goda, regionala rätter med närodlade, ofta ekologiska ingredienser, svamp, bär och vilt från de närliggande skogarna och fisk från bäckarna. Viner kan man få från hela världen men roligast är att prova traktens specialiteter.
Gyllene dagar
Och sist men inte minst. Det är inte heller så dyrt att unna sig några övernattningar i denna furstliga miljö. Framför allt inte om man är i sin gyllene ålder, d.v.s över 60 år, då man kan få 30-40% rabatt vissa dagar eller om man bor på fler ställen i en följd m.fl. andra rabatter. Annars är normalpriset för en övernattning ca 130 € . Kolla på www.parador.es respektive www.pousadas.pt!
I ett kommande nummer berättar jag om några utvalda favoriter men titta också gärna in på min hemsida och läs om några intressanta städer med paradorer.