Vad doftar godare än att stiga in på ett svenskt fik eller kondis en vinterdag med snålblåst och regnrusk? Möta doften av nybryggt kaffe och nybakade kanelbullar.
Av Ola Josefsson
Knappast något ligger svenskarna varmare om hjärtat än att kunna ”ta en fika”. Den svenskan fikan marknadsförs till och med av Ikea i deras senaste katalog, som skriver att fikastunden är något av det mest svenska som finns.
På plats i Spanien saknar majoriteten av svenskar riktigt gott kaffebröd. De spanska motsvarigheterna anses bara smaka sött och några större variationer märks inte i smaken även om utseendet kan vara färgglatt. Nej, den spanska bagerikulturen är inte imponerande på det området.
Tidigare churreria
Det är inte konstigt att kustsvenskar välkomnar Gabriel Janszhis comeback med det svenska bageriet och konditoriet ”Canela” på Costa del Sol. I San Pedro har Gabriel hittat lokalen som passar in i myndigheternas något stränga krav som i regel omöjliggör bageri mitt i stan.
-Tidigare var den en churreria i lokalen och med det finns det en paragraf som säger att det är tillåtit att tillverka deg i lokalen, säger Gabriel Janszhi när Svenska Magasinet kommer på besök för att dofta och smaka.
Att kunna baka i samma lokal som försäljningen är ändå lite av grejen. Synintryck och doftintryck samspelar och förstärker känslan av en härlig fikastund.
Industriverksamhet
Bageri räknas som industriverksamhet i Spanien och därför ligger de flesta bagerier i städernas industriområde. Bageriverksamheten räknas som tung tillverkning och med stora maskiner som skulle kan innebära oväsen och vissa risker med säkerheten i exempelvis ett bostadsområde, enligt myndigheterna.
-Spanska kondis som går under namnet pastelleria har oftast ingen tillverkning i samma lokaler. Varorna kommer från något bageri utifrån.
Att det svenska konditoriet hamnade i San Pedro berodde inte på att Gabriel i första hand ville det, skälet var att han hittade en lokal som passade. Ovanför kondiset finns inga hyresgäster då våningen rymmer kontor.
Kösystem
Gabriel Janszhi är en intressant person som sedan flytten till Spanien 1982 dragit igång fascinerande projekt. Det var nämligen Gabriel som introducerade det svenska kösystemet q-matic i Spanien. Första kunden var järnvägsstationen i Madrid.
Nu har det gått några år sedan Gabriel stängde konditoriet i Aloha, Nueva Andalucia, som han drev under några år. Önskemålen har varit många om att dra igång igen. Och nu äntligen har det blivit verklighet.
-Vi ska ha allt det där som ska finnas vid ett konditori, gott kaffebröd, matbröd, kakor och smörgåstårta. Göran Ufer från Los Naranjos kommer även att finnas med vid konditoriet och ansvara för smörgåstårtorna, säger Gabriel.
Svenskar som ägnar sig åt hembak säger alltid att det spanska mjölet är hopplöst att baka med. Vad är orsaken?
-Det är för lite gluten i det spanska mjölet. Degen blir inte elastisk. Jag använder spanskt mjöl och köper in gluten från norra Spanien, annars blir det pannkaka. Sedan finns det några andra hemligheter som jag inte vill avslöja…
Vilka bakverk ligger på TOP 4?
-Matbröd är klar etta och framför allt rågbröd. Sedan kommer kanelbullar, prinsesstårta eller annan gräddbakelse. Som god fyra kommer mazariner. Dessa varor går det mest av.
Vad säger spanjorerna?
-Vad är kilopriset, undrar alla, eftersom man på en spansk pastelleria handlar i kilopris. Så är det inte hos oss där vi tar betalt per styck av en kanelbulle eller vad det nu är. Många av våra varor är baserade på mandel som odlas i massor i Andalusien men att ha det i bakverk är inte spanjorerna vana vid. Jag brukar låta dem provsmaka, och jag kan lova, efter det kommer de tillbaka…
Semlan
Någon expandering med försäljningsställen på andra platser utmed kusten är inte aktuellt just för tillfället. Men förslag utifrån för att utveckla rörelsen till andra platser är alltid intressant, som Gabriel själv uttrycker det. Det svenska konditoriet ”Canela” i centrala San Pedro, bakom livsmedelsbutiken Cayetano, har öppet samtliga dagar mellan klockan 9 och 20, utom onsdagar.
Även om matbröd och kanelbullar står högst i kurs har vissa varor sin högkonjunktur under året. Just nu är lussekatten het och efter nyår är det dags för den traditionella semlans éntre. Det som gläder undertecknad allra mest är att favoritbakelsen Budapest kommer att finnas med i utbudet.
Mums!