Det svenska honorärkonsulatet i Granada ligger enastående vackert, 800 meter över havet. Honorärkonsul Christina Lindemark tar emot i bostaden där konsulatet är inrett och med en hänförande panoramautsikt mot Sierra Nevada.
Av Ola Josefsson
Sedan 1994 har Granada en svensktalande honorärkonsul. Med generalkonsul Henry Leo pensionering stängdes generalkonsulatet i Málaga, tjänstebostad och bil med chaufför drogs in. I stället blev det honorärkonsulat i Fuengirola med Stig Öberg som honorärkonsul.
I början på 90-talet kom nya sparkrav eller besparingsorder från UD i Stockholm. Med berlinmurens fall kom världskartan att ritas om. Nya länder kom till och med det nya ambassader och konsulat. Besparingar fick göras på andra håll.
Folkstormar
Många minns säkert de folkstormar som drog fram över svenskkolonin på västra Costa del Sol när advokaten och spanjoren Pedro Megías González blev honorärkonsul i Málaga för några år sedan. Pedro blev förordnad uppgiften efter Stig Öberg avgång.
Det som upprörde svenskkolonin den gången var att en av de platser i världen som inhyser den största kolonin av svenskar skulle få en honorärkonsul som inte kunde ett ord svenska, och att Sveriges honorärkonsulat skulle flytta från Fuengirola till Málaga. Mycket av kritiken var befogad, enligt många bedömare.
Uppe i Granada satt honorärkonsuln Christina Lindemark och tog det hela med ro. För svenskarna på östra delen av kusten som går under namnet Costa Tropical var flytten av honorärkonsulatet från Fuengirola till Málaga en storm i ett vattenglas. Almuñecar ligger i Granadaprovinsen och här fanns ju Christina Lindemark.
Översättningsskola
Mediebevakningen av Granada och dess svenska honorärkonsul från dem som utger sig för att vara svensk media på Costa del Sol har varit direkt usel i alla år. Det ska bli ändring på det, i varje fall när det gäller undertecknad.
Spaniensvenskar i Granadaprovinsen, har sedan 1994 haft lyxen att kunna prata svenska med sin honorärkonsul, Christina Lindemark från Västergötland.
-Det har varit en fantastisk tid. Jag trivs verkligen med uppgiften.
Det började egentligen 1974 när Christina träffade spanjoren och Granadabon, Luis Pascual i Stockholm. Luis är biolog och lärare i genetik. Året efter gick Christina översättningsskola i Granada med inriktning på spanska, engelska och franska – och hon blev kvar i stan.
Kontorskostnadsbidrag
Sedan 1994 är hon honorärkonsul i provinsen. Honorärkonsul innebär att hon i stort sett jobbar gratis, utan en krona i ersättning.
-Jag får ett kontorskostnadsbidrag varje månad, det ska räcka till utrustning, räkningar och kontorsmaterial, säger Christina som trots mycket jobb trivs förträffligt med att få representera Sverige i provinsen.
-Sedan jag tillträdde har jag aldrig haft så mycket jobb som nu. Tiderna förändras, från att det har varit mest pensionärer är det ungdomar som kommer till Granada och många av dem blir kvar.
Krisberedskap
Tillsammans med Sveriges övriga honorärkonsuler i Spanien besöker Christina Lindemark Madridambassaden vartannat år för uppdatering. Samarbetet fungerar bra, tycker Christina, som även har fått besök av ambassadör Anders Rönquist.
-När ambassadören besöker platser och myndigheter i Spanien delar han ut böcker av Henning Mankell. Carmen Montes, som har översatt den svenske författarens böcker till spanska, är bosatt i Granada.
Katastrofberedskapen har fått sig en skjuts framåt efter tsunamin i Asien. Nya direktiv med ett schema att följa i händelse av naturkatastrofer eller terroristattentat har nått de svenska honorärkonsulaten.
-Det är ambassaden i Madrid i samarbete med de spanska myndigheterna som spelar huvudrollen i samband med krisberedskapen i händelse av katastrofer. Att svenskar i Granadaprovinsen registrerar sig hos mig är till en stor hjälp i händelse av katastrof.
Populär
En rundringning visar att Christina Lindemark är riktigt populär bland svenskarna i Granadaprovinsen. Hon engagerar sig i svenskarna på många sätt och som utan tvivel saknar motstycke bland Spaniens svenska honorärkonsuler. Dagen efter intervjun väntar bergsvandring med 44 svenskar från Almuñecar på besök. Samtidigt planerar Christina för en julbuffé för Granadasvenskar. Tidigare arrangerade enmanskonsulatet konserter med Sankt Görans kammarkör som besökte Granada, och i november var det Europacupspel i bordtennis mellan Granada och Eslöv.
-Det blir vandringar ett par gånger om året. Utrustade med stavar tar vi några enkla vandringsleder, vart efter man tröttnar är det bara att vända och gå tillbaka till bussen. Det känns bra att kunna hjälpa kustsvenskarna att upptäcka nya områden.
Faller för kärleken
Som honorärkonsul blir Christina Lindemark inblandad i många olika evenemang. I Sierra Nevada görs många biltester även när det gäller svenska bilmärken. Hon har även haft besök av Svenska försvaret som tävlat i Sierra Nevada.
Olyckor med alpina åkare, stölder eller bilinbrott i Granada är andra företeelser som Christina får hjälpa till med liksom hindersprövning. Faktum är att svenska besökare faller för kärleken i Granada tycks det.
-Hindersprövning är ett intyg som visar att man är ogift och får gifta sig. Dessutom har vi många spanska studenter härifrån som studerar i Sverige, så det blir en del hjälp med hindersprövningar åt det hållet också, berättar Christina Lindemark.
Hon får också hjälpa spanjorer som tidigare arbetat och varit bosatta i Sverige med levnadsintyg. Efterfrågan av turistinformation om Sverige har också varit stort under Linnéåret då botaniker från universitetet har besök Sverige.
Passkomplikationer
Några provisoriska pass som honorärkonsulatet i exempelvis Málaga utfärdar kan inte Christina utfärda. Du kan göra en ansökan här, men sedan får du hämta ut det provisoriska passet i Málaga. En ordinarie passansökning måste du göra i Madrid.
-Det är komplicerat att förnya sitt pass tycker många svenskar. När de nya kraven på fingeravtryck införs kommer det att krävas två Madridresor för att få sitt pass. En del överväger nu att bli spanska medborgare, säger Christina Lindemark, svensk honorärkonsul i Granadaprovinsen.
Fotnot. Den uppmärksamme som lyssnar till Kustradions nyhetssändningar känner säkert till nyhetsuppläsaren Göran Lindemark. Han är bror till Christina och producerar svenska nyheter till bland annat Kustradion 105.