En balanserad vinkonsumtion i kombination med regelbunden träning är positivt för hälsan visar en studie som går under namnet ”In Vino Veritas” (Sanning i vin) och som kardiologen Miloš Táborský, vid Palacký Universitetssjukhus fått fram. Undersökningen visar också att torra viner har lägre innehåll av kolhydrat.

Inom forskning på alkohol, nutrition och hälsa har man sedan 1990-talet talat om ”den franska paradoxen”. Trots att fransmännen i snitt äter både mer mättat fett och dricker mer vin än många andra jämförbara länder är hjärt- och kärlsjukdomar inte lika vanligt förekommande i Frankrike.

Vid undersökningen ”Sanning i vin” fick deltagarna under ett år inta en liten mängd vin per vecka, för män cirka 3 deciliter per dag, för kvinnor cirka 2 deciliter. Hälften drack Pinot noir, och hälften drack Chardonnay Pinot. Deltagarnas kost och träningsvanor spårades dessutom skriver tidskriften Body.

Enligt Táborský fann man att denna ”modesta” vinkonsumtion bara skyddade de individer som samtidigt tränade regelbundet. Dessutom fann man inget stöd för traditionella teorier kring oxidativ stress och antioxidanter – som finns mer i rött än vitt vin. För de deltagarna i studien som inte tränade hade vinkonsumtion ingen märkbar skillnad i hälsa.

Dock menar upphovsmännen att den stora slutsatsen att dra av detta är att det knappast går att isolera enskilda element inom en diet eller ett visst hälsoprotokoll, utan att det är ett komplicerat biologiskt samspel.