Vilken var Solkustens första nordiska restaurang? Frågan har sysselsatt redaktionen under en tid. Till slut hittade vi spåret tack vare en artikel i lokalpressen. För 60 år sedan blev en dansk kvinna först med Los Vikingos Av Ola Josefsson
Avenida de Pries, som går parallellt med tjurfäktningsarenan och den gamla domstolsbyggnaden, är en gata där flera av husen är från 1940-talet. När fastigheten med nummer 2 stod klar fanns en ledig lokal.
Lokalen fick kustens första nordiskägda näringsställe som senare skulle få matgäster som exempelvis Ernst Hemingway och Ava Gardner. Bar Los Vikingos ligger efter 60 år kvar på Avenida de Pries 2.
På väggarna finns trädetaljer inom vikingakonst, tavlor och sköldar. Flera väggmålningar är gjorda av den irländska konstnären George Campbell. Här finns tolv bord, för två personer upp till sex personer.
Lokaltidningen
Vi besöker Bar Los Vikingos efter en uppmärksammad artikel om restaurangen införd i lokaltidningen La Opinión de Málaga. Det bör tilläggas att under årens lopp har undertecknad vid många tillfällen hört kommentar från restaurangägare på Solkusten att de var bland de första på Solkusten. Nu är vi ganska säkra på att vi har hittat det först ägda nordiska näringsstället. Om inte, är läsekretsen välkommen att höra av sig.
I gästboken läser jag många uppskattande kommentarer:
”Under allt för kort vecka har jag ätit och druckit gott på Bar Los Vikingos. Hoppas att få komma tillbaka och äta Lomo igen. Mycket tack till Juan, Antonio, Alice och Brolle”. Oktober 1973 signaturen Berit. Ett P.S: ”Ta och testa jordgubbsvodkan den är fantastisk bra”. D.S.
”Förfriskat oss i Málaga”
Gästboken kom till först i slutet av 1960-talet när ägarna var svenska. Lite trist, för visst hade det varit intressant att få läsa kommentarer från 1940-talet. En annan gäst från 1970-talets början skriver: ”…vi har solat utan kläder och förfriskat oss i Málaga…”.
Fortfarande 2008 serveras Meny Vikingo, en klassisk meny med över 40 år på nacken. Som förrätt Gaspachuelo, något rent typiskt för Málaga, och ganska få restauranger som i vår tid vågar sig på att göra det. Det är en soppa gjord på fisken rape, pincho de Langostinos, äggvita, majonnäs och potatis. Huvudrätten heter La Clásica Hamburguesa ”Los Vikingos”, en välgjord pannbiff mer åt det danska hållet a lá hakkeböff vilket storligen gladde denne reporter.
Amerikanska turister
Lokaltidningen La Opinión de Málaga hade en helsida om Los Vikingos söndagen den 16 december i fjol. Det berättas att Los Vikingos blev ett populärt ställe för de amerikanska turister som kom till Málaga med den tidens kryssningsfartyg. Detta berodde till stor del på att ägarinnan kunde åtta språk, berättar Antonio Torres i artikeln.
Den nu 74-årige Churrianabon började arbeta på ”Los Vikingos” i slutet av 40-talet, när det var invigning på Avenida Príes 2 och det endast fanns två bilar parkerade i kvarteret. I våra dagar är antalet bilar betydligt fler…
Ägarinnan som talade åtta språk var danskan Elsa Sidenius och är med det enligt vad Svenska Magasinet erfar den första från Norden som öppnade ett näringsställe på Costa del Sol.
Korta kjolar
Antonio berättar i intervjun i La Opinión de Málaga att Los Vikingos blev framgångsrikt mycket på grund av de ”exotiska svenska kvinnor som ofta besökte stället”, som han själv uttrycker det. Och de drog uppmärksamheten till sig.
-Den nordiska restaurangen drog till sig vackra svenska kvinnor på besök i Málaga. Málagas kvinnliga befolkning hade inte vid den här tiden korta kjolar eller rökte. Skolbarnens föräldrar ville inte att deras tonårsdöttrar skulle gå vägen förbi Los Vikingos och se de utländska kvinnorna, minns Antonio Torres.
Rafael de la Fuente, före detta direktör vid La Cónsula, och som omtalas i tidningsartikeln, minns revolten som blonda svenskor orsakade bland de yngre tonåringarna i Málaga. Nog drar man på smilbanden åt Antonios Torres kommentar när vi konstaterar att spanska tjejer nu för tiden har Europas kanske kortaste kjolar och tajtaste toppar.
Finska tog över
Efter Elsa, eller Elsie Sidenius som var den första ägarens namn, tog Maria och Kristina över Los Vikingos. En finsk kvinna med dotter som införde duk på borden samt den kända hamburgare som än idag finns på menyn och som bär namnet La Clásica Hamburguesa ”Los Vikingos”.
-Med dem lärde jag mig att laga mat, berättar Antonio Torres. På finskornas tid blev ett gammalt matförråd dansgolv.
Många kända personligheter har besökt Los Vikingos som Antonio Ordóñez, Conchita Piquer, Porrina de Badajoz, Lola Flores, berättar Antonio, som nu började med sina croquetas, soppor och köttbullar. Många av hans maträtter kom han att göra helt gratis åt sina mest lojala gäster.
Generösa svenskar
1969 blev Los Vikingos svenskägt. Per Brule och Alicia, tidigare stamgäster på Los Vikingos tog över. Det var Antonio som föreslog svenskarna att ta över restaurangen och än idag fylls Antonios ögon med tårar när han minns dessa svenskars generositet.
-Svenskarna hade restaurangen i bara ett år och lämnade sedan över allt till mig. De köpte även en bil, och när jag byggde huset i Churriana och saknade pengar till elektricitet gav de mig pengar till det.
Tack vare dessa svenskar generositet, som Antonio alltid kommer att bära i hjärtat, blev Antonio som började som budpojke restaurangägare 1970. Efter det har Antonio lämnat spår efter sig i form av härliga spanska maträtter: Gaspachuelos, potajes(soppor), löktortillas, grytor och kött av bästa kvalité, smöret ”Arias och oljan som alltid var den bästa”.
Nytt lyft
Efter många år av hårt arbete stängde Antonio Torres restaurangen i slutet av 90-talet. Efter en kort period av ombyggnad återuppstod Los Vikingos år 2000 tack vare Marta Brinkmann, elev vid den första avgångsklassen vid La Escuela de Hostelerá de La Cónsula, ledd av Rafael de la Fuente.
Marta har gett köket ytterligare ett nytt lyft och behållit de mest framgångsrika rätterna från ”Los Vikingos” första tid. I Antonios fall, så försäkrar han att han nu njuter väldigt mycket av sina barnbarns sällskap:
-Jag tar dem från ett ställe till ett annat och det har blivit min nya hobby, skämtar han.
Under 2008 har Antonio Torres antagit en ny utmaning: Återvända till ”Los Vikingos kök under en vecka och åter laga sina traditionella rätter. Han kommer säkert att utföra det lika konstnärligt som alltid.