Han är världsmästare i vinkunskap och han är svensk

av | mar 5, 2008 | Artiklar, Mars 2008, Reportage

Spanien är sett till vinodlingsareal bland de största i världen. Men världsmästaren i vinkunskap kommer från Sverige. Möt Andreas Larsson som helst sitter i Sanlúcar de Barrameda utanför Cádiz och dricker sherry och äter skaldjurstapas Av Ola Josefsson

Det är inte alltid vi har en intervju med en världsmästare. Jag har försökt få honom på intervju sedan i somras i samband med något av mina Sverigebesök. Vinvärlden är ju som bekant väldigt stor och med över 250 resdagar om året är det inte den enklaste grej att få till ett möte. I slutet på februari sammanstrålades våra vägar.
Andreas Larsson, chefsommelier vid Restaurang PM & Vänner i Växjö blev världsmästare i maj 2007 på den grekiska Medelhavsön Rhodos då 47 sommelierer från hela världen tävlade i vinkunskap. Tävlingen hålls var tredje år. Rhodostävlingen var den tolfte i ordningen och arrangerades av The International Association of Sommeliers. Andreas var tippad som en av favoriterna.

Kompis med Campo
Vi sitter en gråmulen februaridag i festvåningen ovanför restaurang PM & Vänner. Om några timmar ska Andreas Larsson föreläsa vid en vinsammankomst då Munskänkarna träffas. Andreas har uppmärksammat Svenska Magasinets reportage från klimatkonferensen i Marbella med spanjoren Pancho Campo.
-Kul att se Pancho Campo i tidningen, jag känner honom och satt med i en panel i samband med en konferens i Madrid tidigare, säger Andreas Larsson.
36-åringen kommer ursprungligen från Stockholm. Sedan några år tillbaka är basen Växjö där han arbetar tre kvällar i veckan på restaurang PM & Vänner, restaurangen som är nominerad till Sveriges bästa krog och som dessutom av Munskänkarna Sverige blivit vald två år i rad som restaurangen med bästa vinlistan.

Utmärkelser
Han gick restaurangskolan 1995. På så sätt kom Andreas in i vinvärlden. Intresset för vin tog fart och sedan 1999 har det till stor del bara handlat om denna ädla dryck. Han arbetar med dryckesprogram och inköp, testar viner, håller i utbildningar, medverkar i spanska tidskriften El Mundo Vino, skriver på en vinguide, föreläser och deltar i internationella sammankomster. Han har utarbetat vinlistan åt flygbolaget Asian Airlines.
2006 fick han utmärkelsen Starwine sommelier of the year. Den tävlingen avgjordes i New York och är den största i USA och mycket prestigefylld. Andreas är sedan tidigare svensk, nordisk och europamästare i vinkunskap. 2005 blev han även International sommelier of the year och i fjol vann han alltså världsmästerskapet i vinkunskap.

Hur förbereder och tränar du inför en tävling?
-Jag läser och studerar, teori och åter teori, jag läser om tillverkning i olika områden, regioner, lagstiftning, hur vin ska hanteras, dekantering, allt. Under ett år prövar jag mellan 7.000 till 8.000 viner…
Tävlingen på Rhodos pågick under två dagar. I slutfinalen fanns fyra deltagare kvar från Frankrike, England och Schweiz samt Andreas så klart. Det var teoriprover och skriftliga blindprovningar där exempelvis färg, doft, framställning, druvor och vindistrikt skulle beskrivas.
-Det går inte att pricka in alla detaljer vid en blindprovning, det gäller att ha så många rätt som möjligt eller att komma så nära som det går.

Bra på allt
Den praktiska delen av bestod av muntlig blindprovning och tävlingsmoment som dekantering, serveringsmoment, visa prov på god service och presentering av vin inför matgäster, helt enkelt att uppföra sig som det anstår en sommelier, vilket Andreas gjorde – och vann världsmästartiteln 2007.
-Det gäller att vara bra på allt. Med tanke på att vinvärlden är enorm är det en utmaning.
Enligt Andreas har alla förutsättningar att lära sig smaker och dofter, detta är något som kan övas upp. Kvinnor har bättre grundförutsättningar än män, men sedan kanske de saknar mod och det riktigt stora intresset för vin. I slutändan handlar det om ett brinnande intresse om känslan att vara tvungen att pröva, våga sig fram och smaka så mycket som möjligt.

Så det borde vara fler kvinnor bland världens samlade vinexpertis?
-Kvinnor är rent generellt jämfört med män bättre på att smaka av och känna dofter. Det ligger i deras gener eftersom de kan bli gravida. De har något att beskydda i sin mage och de har större möjlighet att känna när något är farligt eller giftigt. Deras smaklökar och doftsinnen är på så sätt bättre utvecklade.

Finns det någon negativ hälsoeffekt som sommelier?
-Det känns som ett lyxproblem, men efter 30 så åker vikten upp, så jag försöker att motionera och träna. Annars är det tänderna som tar den största skadan, vin har lågt ph-värde.
Tänderna tar stryk av mycket vinprovning då syran skadar emaljen. Risken finns att tänderna blir gråblå och att förekomsten av tandsten ökar. Andreas sköter tänderna medvetet och har precis gjort en tandblekning och från apoteket tagit ut fluor, tuggummi och tabelletter som ska motverka erosion och frätskador på emaljen.
-Men jag måste samtidigt tillägga att jag aldrig någonsin har mått bättre. Jag går aldrig till läkaren och är nästan aldrig sjuk, så vin har säkert en positiv inverkan på hälsan som helhet…

Hur ser du på den svenska vinkulturen?
-Låt mig först säga att den har utvecklats enormt. Tidigare drack svenskar en Rioja på helgen, nu dricks det vin från hela världen. Kunskapen om vin har ökat stort.
Den ökande vinkunskapen är ett resultat av att Vin & Sprits monopol på import försvann i mitten av 90-talet. Därefter kom en våg av nya importörer med viner från alla jordens hörn. Lägg till matprogram, tv-kockar, nya restauranger med fler tillstånd, allt detta har bidragit till ett växande intresse för vin.
-Se bara på olivoljan, det är inte länge sedan det bara fanns en sorts olivolja i den svenska livsmedelsbutiken. Nu kan vi välja på hur många sorter som helst.

Som Spaniensvensk tycker jag att Systembolaget är fantastiskt med sitt breda utbud, vad anser du?
-Systembolaget står för bredden medan restaurangerna i Sverige står för spetskompetensen. Det är i restaurangernas vinlista vi hittar de bästa och mest spännande vinerna. Bolaget har ett bra basutbud med viner runt 60, 80 kronor. Men över 100-lappen är inte utbudet av fantastiska viner så stort.

Hur står sig Spanien i konkurrens med andra vinproducerande länder?
-Det har varit en fantastisk utveckling i Spanien under de senaste tio åren. Spanien gör nu det som Frankrike och Italien har gjort i många år. Vindistrikten utvecklar sina produkter och nu hittar vi goda fruktiga viner även i La Mancha Alicante och Jumilla. Spanien har inte varit kända för bra vitviner men nu händer spännande saker i Galicien, i Spanien nordvästra hörn. I det stora finns den största mångfalden av viner i Frankrike.

Sherry
Annars klappar Andreas Larssons hjärta för Sherry när vi talar Spanien. Han besökte sherrydistriktet i fjol och en ny resa är inplanerad sommaren 2008. Att sitta i Cádizprovinsen och dricka Manzanilla eller La Goya från La Guitana, inmundiga fisk, skaldjur, skinkan pata negra, tillhör favoriterna hos världsmästaren i vinkunskap.
Någon mer tävling lär det inte bli för Andreas Larsson. Har man vunnit en gång så får man inte vara med fler gånger. I vinsammanhang gäller sentensen: ”En gång mästare, alltid mästare”.
-Nu ska jag suga på titeln i tre år, säger Andreas avslutningsvis.
Läs mer på: www.andreaslarsson.org
Fotnot. Sommellerie-SM 2008 hölls på Berns i Stockholm i februari. Vann gjorde Sören Polonius som numera arbetar på F12 i Stockholm. Förutom att bli svensk mästare får han en resa till Rioja och han ska även representera Sverige i nästa VM som sker i Chile 2010.

Andreas spanska vintips
Röda:
Ribiera del Duero, Malena, från 2004.
Vita:
Galicien, Albariño, III Año

Fakta/
Cirka 200 svenska sommelierer
Svenska sommelierföreningen är en yrkesförening för dryckesexperter med runt 200 medlemmar. Den svenska föreningen ingår i ett internationellt sällskap, ASI, som är ett världssamfund för sommelierer. Det arrangeras tävlingar i vinkunskap både nationellt och internationellt. En sommelier är verksam inom främst restaurangvärlden men även hos vinhandlare och importörer av vin.

TIPSA REPORTERN
Ola Josefsson

×
Popup Image Köp biljetter!