Spanien är jordgubbens paradis i Europa. Landet är den största producenten av jordgubbar i Europa och den femte största i världen efter Kina, USA, Mexiko och Turkiet. Jordgubbssektorn är alltså viktig i Spanien och framför allt runt Huelva i västra Andalusien där arealen överstiger 6.800 hektar.

Säsongen 2014-2015 skördades 308.000 ton jordgubbar. Av dessa gick 221.000 ton eller 71,8 procent på export vilket gav 416,7 miljoner euro.

Vid Ifapa görs genetiska analyser för att utveckla framtidens jordgubbar. Arbetet leds av forskaren Iraida Amaya för att förbättra kvalitén på frukt som odlas i Andalusien.

Här arbetar forskare för att utveckla framtidens jordgubbar som ska få både bättre doft och smak och samtidigt stå emot sjukdomar. Forskarna arbetar vid Ifapa (Instituto Andaluz de Investigación y Formación Agraria y Pesquera) i Churriana strax utanför Málaga.

Projektet leds av samordnaren Iriada Amaya som arbetar med att utveckla en genetisk karta. Vid jordgubbens genbank, IFAPA, och där Málaga har en unik samling i Spanien finns det cirka 600 sorters jordgubbar från att ursprungligen ha varit 62.

Flera forskare medverkar i arbetet som nyligen presenterades i den vetenskapliga tidskriften Open Access skriver Diario SUR.