Nu har Rolf slagit ned sina bopålar i Oberá

av | sep 5, 2007 | Artiklar, Reportage, September 2007

I fjol berättade vi om Spaniensvensken Rolf Wrethling. Efter några år på Solkusten planerade han för att flytta vidare – till Argentina. I februari gick flyttlasset till Oberá, en landtunga som går in mellan Paraguay och Brasilien Av Ola Josefsson

-Vi har 120 mil till världsmetropolen Buenes Aires. Oberá är en storstad, modell mindre, den är vidsträckt men lågbygd. Staden liksom flyter ut i landsbygden, berättar Rolf Wrethling på telefon från Oberá.
Vintern har varit den kallaste på 50 år. September och oktober betyder vår i Sydamerika. När Rolf berättar att vintern har varit kall är det en överdrift sett med svenska ögon. Vintertemperaturen har legat mellan 9 och 35 grader…

Tillrättalagd historia
Det har skrivits mycket om svenskutvandringen till Obera. Mycket av det som har skrivits har varit missvisande. Det mesta har varit tillrättalagt, verkligheten har skildrats dåligt.
Oberá grundades av svenskättlingar som kom till platsen på 1800-talet. Svenskarna kom främst från Kiruna, Sundsvall, Stockholm och Småland. Historierna är många från våra dagars runt 70 personer i Oberá som är svensktalande, med en brytning åt gammelsvenska.

Svartlistade
De från Kiruna lämnade Sverige för att de var svartlistade. De var gruvarbetare som hade gått ut i strejk. Det gillades inte på den tiden varför de blev svartlistade, inte bara vid gruvan utan på hela arbetsmarknaden.
De lockades av löftena från Brasilien att få ett stycke jord, bedriva jordbruk och kanske hitta guld. Men dåtidens svenskar trivdes inte i Brasilien. Det var djungel överallt och klimatet skiljde sig för mycket jämfört med Sverige.
-Brasilien betalde svenskarna resa, de ville ha arbetskraft och jordbrukare. De lockade med mark och möjligheten att hitta guld.

Drog söderut
De drog söderut, mot Argentina och slog sig ned i Oberá. Här hade slavhandeln upphört. Med inflyttningen av svenskar såg lokalbefolkningen en möjlighet i att få svenskar som sina ”tjänare”. Nu blev det inte så mycket av det. De svenska emigranterna kunde dyrka jorden, de var vana vid stränga förhållanden i Sverige och klarade sig på egen hand i Oberá.
-Det var arbetarklassens elit. Alla instämmer kanske inte i detta, men faktum är att det pratas internt om hur de var svartlistade i det svenska samhället. De var agitatorer som gick ut i strejk och frystes ut av Sverige.

Historier
Historier om väldiga strapatser från Sverige till Argentina via Brasilien är många i denna del av världen. Barn och barnbarn till emigranterna för svenska traditioner vidare. En gång i månaden håller de sammankomst under det som heter ”svenskcirkel” för att prata svenska. Den som pratar något annat språk får böter…
Rolf beskriver människorna i Oberá som otroligt hjälpsamma. Svenskättlingarna håller på svenska traditioner och trots bakgrunden älskar de landet i Norden trots att flertalet inte har varit där.

Semana-mentalitet
Rolf har besök av hantverkare när vi når honom på telefon. Jämfört med Spanien går det betydligt långsammare i Oberá.
-Här gäller inte mañana-mentalitet, här gäller semana-mentalitet (semana är vecka på spanska red. anm.). Det går väldigt långsamt…
Schäfern Harley, 12 år, som Rolf och hustrun Marie tog med från Spanien skäller i bakgrunden. Dottern Fatima är i skolan.
-Hon går på en skola grundad av svenskar i Oberá, Carlos Linneo heter skolan. Det går riktigt bra för henne i klassen och hon har många kompisar.

50 år efter
Rent materiellt befinner sig Oberá 50 år efter i tiden. Skottkärror har järnhjul och ute på fälten drar oxar.
-Befolkningen arbetar på yerbaodlingar eller inom träindustri eller sågverk. Teet är grunden för den här bygden plus alla underleverantörer. Claes Björklund, 77 år, har en stor odling av yerba, nu är det hans son som sköter det mesta.
Den 6 september hölls emigrantfesten i Obera. En jättefest för alla invånare med utländsk härkomst.
-Fantastiskt vänliga människor. Det finns samhällsklasser precis här som i Europa, större fattigdom speciellt i utkanterna av staden där det dessutom finns mycket barn.

Rikt land
Argentina har en av världens största sötvattenreserver, ett rikt land på mycket. I människornas plånböcker har inte blivit tjockare av det. Hyperinflation och orättvisor har följt i spåren på korrupta ledare.
-Men naturen är oslagbar. Här finns vattenfall och oaser lite var som helst. Svenskättlingar tar oss med på utflykter. Vi ångrar inte flytten till Argetina. Här är det lugnt, kanske lite för lugnt ibland, säger Rolf och skrattar.

TIPSA REPORTERN
Ola Josefsson

×
Popup Image Köp biljetter!