Passansökningar och Sveriges beredskap i händelse av naturkatastrofer och terroristattentat var ämnen när Sveriges Madridambassadör mötte representanter från skolor, föreningar och församlingar. ”Men SINK-skatten får ni ta upp med finansdepartementet i Stockholm”, sa Ambassadör Anders Rönquist Av Ola Josefsson

Hur många svenskar finns på Costa del Sol? Det var en av många frågor som Sveriges Madridambassadör Anders Rönquist, 52, hade på dagordningen då han besökte svenskkolonin. Efter tsunamikatastrofen i Thailand lägger Utrikesdepartementet i Stockholm stor vikt vid att förbättra det allmänna säkerhetsläget och beredskapen i händelse av katastrofer och terroristattentat.

Säkerhet
Det mesta nu för tiden kretsar kring att upprätthålla fred och säkerhet. Även sommarens Libanonkris varskodde de svenska myndigheterna om att man måste bli bättre på att kartlägga var svenskarna bor. Det visade sig att det fanns dubbelt så många svenskar i Libanon mot vad man först hade trott.
Ett annat problem är att de svenska myndigheterna inte vet hur många svenskar som finns på Costa del Sol. Ett problem som Spaniensvenskarna själva är skuld till.
-Enligt våra siffror finns det bara 4.000 svenskar i området, fler är inte registrerade hos våra spanska kollegor. I hela Spanien skulle det röra sig om 12.000 svenskar, säger Anders Rönquist.

Brister
Det finns alltså klara brister i registreringen. Enligt de signaler som ambassadören har fått är många svenskar rädda för att registrera sig, de tror att det blir extra skatter och andra pålagor, vilket inte stämmer.
Att mantalskriva sig i den kommun man bor i borde vara en självklarhet då antalet sjukhusbäddar, läkare, poliser och statliga bidrag till kommunen har att göra med kommuninvånarantalet. När dessutom Utrikesdepartementet i Stockholm vill kartlägga de största svenskkolonierna i utlandet i händelse av naturkatastrofer eller terroristattentat borde intresset vara större från svenskt håll.

Förlängd arm
Under dagarna i Málagaprovinsen träffade Anders Rönquist Málagas borgmästare Fransisco de la Torre och den spanska regerings representant i provinsen. Med var även Sveriges honorärkonsul i Málagaprovinsen, Pedro Megías González.
Málagakonsulatet tillhör ett av de viktigaste med tanke på den stora koncentrationen av svenskar och språkstudenter som finns i området. Konsulatet fungerar också som en förlängd arm till spanska myndigheter då svenskar blir frihetsberövade eller vid olyckor och katastrofer som exempelvis tunnelbaneolyckan i Valencia i somras.

Passansökningen flyttar
Hittills har Málagakonsulatet kunnat betjäna Spaniensvenskar när dessa behöver förnya sitt pass. Som Svenska Magasinet berättade i marsnumret kan svenskar i framtiden behöva åka till ambassaden i Madrid för att få sitt pass förnyat. Först var det tänkt att det skulle träda i kraft redan nästa år men nu pekar det mesta på att det inte blir en verklighet förrän 2009.
-Jag hoppas att vi ska kunna scanna fotona till de nya passen, värre blir det 2009 då även fingeravtrycket ska med, säger Anders Rönquist. Det handlar om ett säkerhetskrav, samtidigt ligger det i allas intresse att hitta ett smidigt system.

Argumentera mot
Svenskkolonin bör argumentera mot det nya systemet till Stockholm. Möjligheten till en mobil enhet kan vara en lösning. Att lägga en vecka i Málaga så att Spaniensvenskar på plats kan förnya sitt pass.
-Den här trakten liksom Torrevieja och ett stort underlag av svenskar. I den här frågan står jag helt på er sida, säger ambassadör Anders Rönquist. I slutändan handlar det om vad USA ställer för krav.

Utlandsskolor
Det finns 26 svenska utlandsskolor varav Spanien har flest, sju stycken. Willy Björklund, skolverkets representant vid Fuengirolaskolan, undrade vad svenska utlandsskolor är värda för Sverige.
-Det finns en politisk vilja att ha utlandsskolor. Det marknadsför Sverige i utlandet. Skolorna är nödvändiga av flera skäl framför allt då det gäller svensk personal med barn på tillfälligt besök i utlandet, menar Anders Rönquist, ambassadör i Madrid.

Dubbelbeskattningen
Dubbelbeskattningsavtalet mellan Sverige och Spanien lär fortsätta att bli en het potatis. Framför allt efter att statsminister Fredrik Reinfeldt i ett brev till utlandssvenskar före riksdagsvalet medelat att en ny regering ska ta tag i problematiken kring dubbelbeskattningsavtalet.
Vad händer på området, frågar sig många. ”Nu petar vi på dig, för hur det än är kommer du att rapportera hem till Sverige om svenskarnas situation och önskemål i Spanien, det skadar knappast att du tar upp frågan med Stockholm”, sa en deltagare vid mötet.
-Att dubbelbeskattningsavtalet är en viktig fråga för utlandssvenskarna förstod jag när jag besökte föreningen Svenskar i Världen och deras årsmöte. Ni bör ta kontakt med finansdepartementet i Stockholm.
Det är främst föreningslivet och andra intresseorganisationer på kusten som bör bedriva lobbyverksamhet i frågan, menar ambassadören.

Svensk export
I övrigt talade Anders Rönquist sig varm om de spansksvenska förbindelserna. Framför allt är det Sveriges export till Spanien som under fjolåret uppgick till 29 miljarder svenska kronor och som gör Spanien till Sveriges elfte största exportland. IKEA, Securitas, Ericsson, Telia Sonera, Tele 2 och Volvo växer starkt i Spanien.
-Sverige står för mycket gott hos spanjoren. Välfärden, det svenska näringslivet kopplat till kulturen, kvinnors ställning i arbetslivet är områden som intresserar spanjorer. Spanien befinner sig i en ekonomisk tillväxt och ropar efter arbetskraft som måste importeras.

Kampanj
Under hösten pågår en informationskampanj kring barnaga i Spanien. Sverige är det land i världen som först förbjöd barnaga. Det är ett svårt ämne, och spanjorerna sneglar på Sverige. Samma sak när det gäller barnafödande, hur den svenska kvinnan hinner med att skaffa barn trots arbetslivet. I Spanien har barnafödandet drastiskt sjunkit.
Det spanska språket vinner terräng i Sverige och har nu blivit det näst största utlandsspråket efter engelska. Det rankas som ett viktigt affärsspråk och har alltså passerat både tyska och franska.

Vad har överraskat ambassadören mest sedan du tillträdde i fjol?
-Att Spanien är ett modernt europeiskt land, inte så katolskt och macho som man först tror. De spanska myndigheterna gör mycket och sätter in snabba åtgärder för att komma till rätta med våldet mot kvinnor. Införandet av snabbrättegånger visar att det händer saker i Spanien som även Sverige kan lära av.
-Samtidigt skapas det klyftor i Spanien där utlänningar har råd att köpa lägenheter och villor utmed kusterna medan spanska ungdomar inte har råd.
Det mesta pekar på att ambassadören återkommer till Costa del Sol i samband med nationaldagsfirandet nästa år. Önskemålet att få ambassadör Anders Rönquist som nationaldagstalare är stort, och enligt ambassadören själv kommer han gärna.