Det tycks ha kommit som en total överraskning för den nu häktade svenske journalisten Hamza Yalcin att Spanien tar efterlysta personer för terrorbrott på stort allvar. Mannen som är hemmahörande i Halmstad greps på Barcelonas flygplats El Prat efter att ha varit internationellt efterlyst via Interpol av Turkiet.
Att Spanien tar misstänkta personer för terrorbrott på största allvar är ett välkänt faktum. Så verkar det inte vara för den svenske journalisten Hamza Yalcin som sedan en vecka tillbaka sitter frihetsberövad i Barcelona.
Om den misstänkte Yalcin gjort sig skyldig till terrorverksamhet är inte klarlagt. Yalcin kommenterar de turkiska anklagelserna om terrorhandlingar med ”dumheter” i en intervju för SVT Nyheter Halland där han säger att gripandet kom helt oväntat.
”Det är dumheter för jag har ingen sådan åsikt och inte något sådant mål heller. Jag trodde de skulle släppa mig fri och jag trodde inte Spanien skulle ta det på allvar. Men det verkar som att de tog det på allvar och jag blev mycket ledsen”, säger han.
Om Hamza Yalcin kände till Turkiets efterlysning via Interpol då han semestrade i Spanien för att resa vidare med flyg från Barcelona till London är oklart. En internationell arresteringsorder utfärdades på mannen i april.
Gränspolisen i Spanien är på sin vakt och kunde snabbt konstatera att en efterlysning fanns registrerad på mannen när han skulle kliva på flyget till London.
Den spanska nyhetsbyrån EFE skriver på onsdagen att domaren Ismael Moreno vid Nationaldomstolen beslutat häkta Hamza Yalcin.
Förutom att Yalcin ska ha förolämpat Turkiets president med en artikel i den turkiska tidskriften Focus ska han även vara belastad med kopplingar till terrorister.
Det gäller den extrema vänstergruppen DHKP-C, Partido-Frente Revolucionario de Liberación Popular (DHKP-C) samt för två publicerade artiklar i den turkiska tidskriften Odak.
Enligt utlämningsavtalet mellan de båda länderna har Turkiet 40 dagar på sig att formalisera sin begäran om att mannen ska utlämnas med deadline 11 september.
Inom dessa 40 dagar ska turkiska myndigheter lämna relevant dokumentation till Spanien. Om inte kan domaren släppa honom. Domaren kan även förlänga med ytterligare 40 dagar för att säkra utlämningsförfarandet.
I Sverige är Hamza Yalcin känd för att ha varit chefredaktör för den socialistinspirerade tidningen Odak Dergisi. Han har även varit involverad i Amnesty International och svenska Författarförbundet.
Enligt utrikesminister Margot Wallström (S) har svenska UD begärt att få träffa honom. UD ska också ha säkerställt att han har en advokat, skriver Wallström i ett uttalande på regeringens hemsida.
Samtidigt har gripandet av turksvensken Hamza Yalcin som har dubbelt medborgarskap startat diskussionen att svenska medborgare med invandrarbakgrund får mindre hjälp av Sverige. Det hävdar journalisten och debattören Kurdo Baksi.
Han varnar för att allt fler svenska medborgare kommer att gripas när de reser utomlands närmaste åren.
Men svenska UD svar:
-UD gör ingen skillnad på svenska medborgare med dubbelt medborgarskap eller enkelt, säger Dan Lundqvist Dahlin, pressekreterare på UD till Kvällsposten.
(Arkivbild)