De svenska pensionärerna på Solkusten ligger inte på latsidan. Livskvaliteten står högt i kurs när föreningsmedlemmarna hos SPF:s lokalförening Solkusten möts. De är nyfikna på Spanien och arrangerar utflykter, vinprovningar, middagar plus mycket annat som förgyller vardagen Av Ola Josefsson
Solkusten har vid något tillfälle beskrivits som ett av världens största pensionärsreservat. Och det är väl inte så konstigt. På ålderns höst längtar många efter att få tillbringa de sista ljuva åren i ett milt och ljust vinterklimat.
För pensionärer
Många pensionärer väljer att gå med i en förening. På Solkusten finns ett antal klubbar och föreningar med olika åldrar. SPF:s lokalförening Solkusten är den enda som vänder sig enbart till pensionärer.
Senaste tiden har de besökt Tanger och Marocko, tittat på det rika djurlivet i nationalparken Coto Doñana och på tur står resor till dramatiska Alpujarras söder om Sierra Nevada samt ett besök i Granada.
-Vi håller igång med månadsmöten, söndagsträffar, spännande utflykter och så mycket mer, säger Britt Herslöf.
Möten
Britt Herslöf kommer från Stockholm. De senaste elva åren har hon tillbringat vinterhalvåret på Solkusten. Sedan två år tillbaka är hon ordförande i lokalföreningen Solkusten för Sveriges Pensionärsförening, den enda lokalföreningen som finns utanför Sveriges gränser.
Pensionärsföreningen har funnits i snart 20 år. Medlemmar samlas till månadsmöte med lunch där det bjuds på allt möjligt från kåseri, modevisning, information om äldreboende, mental hälsa och mycket annat.
-Vi håller vinprovningar eller reser till Rio Frio och äter öring.
Låg avgift
Årsavgiften ligger på endast 13 euro. En låg avgift jämfört med andra föreningar.
-I en jämförelse med andra föreningar är vi väldigt billig. Vi har ju ingen föreningslokal, därför kan vi hålla låga avgifter, berättar ordförande Britt Herslöf. Styrelsemötena har vi hemma oss mig annars träffas vi ute på restauranger. Sedan finns det utgifter som trycksaker och telefonsamtal, men det är det enda.
Försäkring
Det är förmånligt att vara med vid SPF:s lokalförening Solkusten. Bland annat så ingår det en försäkring för alla medlemmar som täcker olycksfall om det händer något vid ett föreningsmöte eller vid resor och utflykter anordnade av SPF.
Varje söndag träffas man på restaurang Alberto i Fuengirolas småbåtshamn klockan 13. Här finns alltid en styrelsemedlem som tar emot anmälningar, avgifter, och informerar. Det är viktigt att värna om gemenskapen.
Hur är den typiske medlemmen?
-Det är en aktiv pensionär runt 70 årsåldern som är nyfiken på Spanien, som vill resa i landet och ha gemenskap för en rimlig summa pengar. Personen vill träffa andra likasinnade och bilda ett umgänge. Jag skulle vilja säga att vi är den enda föreningen som vänder sig till äldre till en låg kostnad. Vi försöker alltid att hålla en låg prisnivå.
Sommarvärd
Den 27 februari var det årsmöte, sedan väntar den årliga picknickresan. Då tar man med sig egen picknickkorg och i år går resan till Ojén. Sedan väntar Alpujarras och den 3 april går den sista resan till Alhambra innan sommaruppehåll.
-Vi har en jättebra styrelse som delegerar arbetet, en tar anmälningar till luncher och en annan tar anmälningar till utflykter.
Under sommaren ligger aktiviteterna nere då Solkustens grå pigga pantrar reser hem till svensk sommar.
-Men vi har alltid en sommarvärd man kan hänvända sig till. Vi har ett medlemsblad som går ut tre gånger om året med information om utflykter och aktiviteter.
Färre medlemmar
Spanien som lågprisland är ett minne blot, vilket även märks i medlemsantalet. En del blir sjuka och går bort, andra flyttar hem.
-Men vi ser också en tendens att nya kommer till. Samtidigt blir många människor allt mer självgående, de är vana att klara sig på egen hand, menar Britt Herslöf.
Ifjol låg medlemsantalet på 239, i dag ligger det på 229.