Skattefridagen inträffade i Spanien igår. I Sverige infaller Skattefridagen den 19 juli. Från den dagen tjänar vi våra egna pengar under året efter att ha jobbat för staten. Spanjorer arbetar nästan ett halvår åt staten innan de börjar tjäna sina egna pengar för inkomståret.
Under 2018 kommer spanjoren att behöva arbeta 177 dagar för att betala skatter, avgifter och socialförsäkringen till Seguridad Social. Det är en dag mindre än fjolåret. Det visar kalkylen ”think tank” som Civismo låtit göra.
I Sverige kallas det för Skattefridagen. I Spanien heter det ”Día de la Liberación Fiscal” och är den dag på året då vi börjar tjäna våra egna pengar efter att ha arbetat åt staten.
Av de 177 dagar vi i Spanien jobbar åt staten går 102 arbetsdagar till sociala avgifter, 35 dagar till skatt (IRPF), 25 till moms, elva arbetsdagar till specialavgifter, fem dagar till staten, regionen och kommunen.
187 dagar arbetar vi åt oss själva, det vill säga dessa pengar vi tjänar in hamnar i våra egna fickor.
Enligt Civismo betalar 80 procent av skattebetalarna mer skatt än vad de får i tjänster och förmåner fram till pensionering.
I Sverige infaller Skattefridagen den 19 juli vilket är en dag senare än i fjol och tre dagar senare jämfört med när regeringen tillträdde. En tydlig utveckling mot allt mindre kvar i plånboken för vanliga inkomsttagare.
Skattefridagen visar hur många av årets dagar det tar för en genomsnittlig inkomsttagare att tjäna ihop till årets inkomstskatt, arbetsgivaravgift, moms och punktskatter.
– Skattefridagen är ett pedagogiskt sätt att visa hur mycket folk verkligen betalar i skatt. Att en vanlig inkomsttagare ska jobba 199 av årets 365 dagar för staten innan man själv får behålla frukterna av sitt arbete är stötande, säger Christian Ekström, vd på Skattebetalarna.