Dubbelbeskattningsavtalet mellan Sverige och Spanien har varit ett gissel för många Spaniensvenskar sedan avtalet infördes 1976. Enligt Skattemyndigheterna har man inte några planer på att omförhandla det. Men flera svenska sakkunniga politiker kan tänka sig att omförhandla avtalet visar den enkät som Svenska Magasinet låtit göra. SINK-skatten är dessutom något som bara berör svenskar som bor i Spanien, inte svenskar som bor i Frankrike Av Ola Josefsson

Massor av Spaniensvenskar har under årens lopp engagerat sig i frågan. En del har upplevt det lika besvärligt som Stig Gustafsson:
-Jag har jobbat en del med SINK-skatten men de kontakter som jag har haft med Finansdepartementet har varit som att stånga pannan blodig mot en vägg.

Efter pensioneringen
Efter att ha semestrat ett antal gånger på Costa del Sol bestämde sig Stig Gustafsson att efter pensioneringen tillbringa vintrarna här. Bostad inköptes och eftersom han tänkte bo mer än halva året i Spanien så meddelades de svenska myndigheterna att han hade flyttat. Samtidigt ansökte Stig om att bli resident i Spanien vilket gick bra med viss konsulthjälp.
-Genast blev jag utskriven ur Försäkringskassan och fick därmed ordna min sjukvård bäst jag ville. Men vid 65 år blir man ansluten till den spanska Försäkringskassan och får fri sjukvård och medicin vid behov, säger Stig.

”Väsentlig anknytning”
Svenska Skattemyndigheterna har mer avancerade regler, Man måste visa att man inte har någon ”väsentlig anknytning till Sverige”. Annars får man fortsätta att betala skatt till Sverige. Samtidigt som man är skattskyldig i Spanien som resident.
-Det var ganska svårt att få reda på vilka dessa ”anknytningar” kunde bestå i. Skatteverket visade inte någon större servicevilja. Så småningom fick jag klarhet i att enda återstående hindret var en enrummare, en hyreslägenhet, som jag en kort tid varit mantalsskriven i.
Bort med den och efter ett och ett halvt år var Stig bara spansk skattebetalare. Trodde han.

25 procent
-Men när politiker och byråkrater får råda blir det inte så enkelt. På mina pensioner från Sverige dras vid varje utbetalning 25 procent så kallad SINK-skatt, berättar Stig Gustafsson.
-Sedan ska jag senast 30 juni året efter deklarera samma inkomster i Spanien och betala skatten kontant. Ett kvitto på denna betalning skickas till
svenska Skattemyndigheterna som efter ett par månaders handläggning betalar tillbaka SINK-skatten upp till det belopp jag har skattat i Spanien.
Många Spaniensvenskar frågar sig vem som har glädje och nytta av denna byråkrati och rundgång?
-Sverige sysselsätter några ”handläggare” som väl skulle kunna sättas i något mera nyttigt arbete.

Likviditetsproblem
Problemet blir att den enskilde skattebetalaren får ett likviditetsproblem, då denne måste ligga ute med dubbel skatt under en tid. Dessutom är reglerna orättvisa. En svensk bosatt i Frankrike drabbas inte av SINK-skatt. De andra nordiska länderna har heller inga sådana pålagor för sina medborgare som bor i Spanien.
Stig Gustafsson har skrivit till Finansdepartement ett par gånger för att fråga varför de har denna konstiga ordning och om de tänker ändra förfarandet.
-Varje gång har de meddelat att det som gäller är dubbelbeskattningsavtalet från 1976 och att man inte har några planer på att omförhandla det.

Omarbeta avtalet
Att politiker kan lova en hel del inför ett riksdagsval är ett välkänt faktum. Om det handlar om valfläsk lär väl visa sig, men faktum är att flera partier kan tänka sig att omarbeta avtalet.
Det visar den enkät som Svenska Magasinet låtit göra bland sakkunniga politiker i Sverige. För Spaniensvenskar som fortfarande är svenska medborgare och således har rösträtt vid riksdagsvalet är detta en stor fråga.
Den 28 april, några veckor efter att Svenska Magasinet skickat ut enkäten till de svenska politiska partierna, ställde Agneta Lundberg (s) följande fråga till den svenske finansministern Pär Nuder:
”Vad avser finansministern att göra för att omförhandla detta avtal med den spanska regeringen så att även de svenska pensionärerna endast beskattas i hemvistlandet?”

Spaniens problem
Enligt den svenska finansministern ligger problematiken i Spanien, Pär Nuder skriver:
”En ändring i den nuvarande ordningen kräver att skatteavtalet mellan Spanien och Sverige tas upp till förnyade förhandlingar. Detta är dock förenat med stora svårigheter. Skatteavtalet innehåller bestämmelser på många andra områden som i så fall skulle kunna bli föremål för diskussion. Vid kontakter med våra spanska motsvarigheter har dessutom framkommit att det inte finns något intresse från spansk sida av att ändra avräkningsreglerna avseende pensionsbetalningar från Sverige”. (Läs hela Pär Nudlers svar)
Det mesta pekar på att långbänken som inleddes 1976 lär fortsätta. Men helt klart är att det finns krafter i den svenska riksdagen som kan tänka en förändring komma till stånd.

Inte trovärdig
-Jag tycker inte Nuders förklaringar verkar trovärdig. Varför skulle Spanien ha något emot en förändring?
Spanien berörs ju inte alls utan får sin skatt 30 juni, oavsett SINK-skatt eller inte. SINK-skatten är en sak mellan skattebetalaren och Sverige. Eftersom SINK-skatten är 25 procent och spansk skatt i många fall är lägre behåller Sverige mellanskillnaden.
-Kan det vara där skon klämmer, undrar Stig Gustafsson.
En fråga man annars ställer sig är varför Spanien accepterar att medborgare från exempelvis Finland och Norge bara betalar skatt i hemvistlandet Spanien.
Läs den enkät som Svenska Magasinet låtit göra och de övriga partiernas svar.