Det blir en resa för kropp och själ, för oss skandinaver är Peru lite av outforskad mark, det känns spirituellt nytt, säger Tina Broberg och Birgitta Vestén som står bakom Viajes de Vida som i höst arrangerar en gruppresa för skandinaver till Peru och Inkafolkets spännande fästen Av Ola Josefsson
Livet i Peru ter sig lite annorlunda jämfört med livet i Västeuropa. Tina och Birgitta besökte Peru i juni, det var en helt ny värld som öppnade sig. Med hjälp av guiden och schamanen Mallku, eller James Arévalo Merejildo, fick de en god inblick i en mycket gammal kultur som vi kan lära oss mycket av.
-De lever så nära naturen, de pratar med jorden, vattnet, träden, solen och så mycket annat, säger Birgitta Vestén.
Högre nivå
Mallku, är enligt Schamanismen, en person som kommit till en högre nivå i sitt liv.
-Mallku har varit bosatt på en smal planka högt upp i ett träd. När han var i Amazonasdjungeln helt ensam vaknade han av att det satt en giftspindel på honom. Han gick ned i andning och sov hela natten och på morgonen var spindeln borta, berättar Tina Broberg.
Gå Inkaleden
Resan till Peru var så intressant, spännande och läraktig att Tina och Birgitta vill göra om den. Därför erbjuder de en större organiserad gruppresa för skandinaver mellan den 23 oktober till den 7 november.
-Vi ska gå Inkaleden under fyra dagar på 4.000 meters höjd med ryggsäck och sovsäck, besöka gamla Inkabyar och få en inblick i en mycket gammal kultur. Det blir en resa i Inkafolkets fotspår.
Fantastiska
-De är fantastiska, de fick till och med vatten att rinna uppför. Med hjälp av specialanpassade kurvor som smalnade av ökade trycket och fick vattnet att rinna uppför, berättar Tina Broberg.
Mallku är en mycket ansedd och anlitad guide. Han har skrivet flera böcker om Andernas kulturer, naturmediciner och Inkafolkets historia.
Varför ska vi Spaniensvenskar åka till Peru?
-För det första har vi språket, i Peru talas spanska. Genom att vi besöker inkafolket så får vi en annan syn på vår jord att det är något vi ska ta hand om och leva med. Inkafolket hedrar jorden på många sätt, pratar med naturen och lever med den och i den. Det är ett viktigt budskap vi vill förmedla med vår resa.
Det handlar om att få insikt i en för oss annorlunda kultur. Peruanerna är kanske fattiga men de är rika i sig själva. De bär på en enorm kulturskatt.
Spanjorerna missade
-Spanjorerna missade Inkafolkets fästen i Peru och tack vare det finns så mycket bevarat i våra dagar. Inkafolket övergav sina fästen efter ett tag och djungeln tog över. En amerikansk upptäcktsresande kom till Machu Picchu 1911.
I våra dagar lever invånarna för det gamla Inkariket. Det är tydligt framför allt i traditioner, religion, klädesplagg och matkultur.
Läs mer på: www.viajesdevida.com
Fakta/Machu Picchu
Machu Picchu, som 1983 upptogs på UNESCO:s världsarvslista, är en välbevarad förcolumbiansk bergstad i nuvarande Peru. Den ligger 80 km nordväst om Cusco.
Staden anses ha byggts av inkan Pachacuti omkring 1440 och var bebodd fram till den spanska erövringen av Peru 1532.
Spanjorerna kom aldrig till Machu Picchu och hade inte heller någon vetskap om stadens existens.
Källa: www.wikipedia.org