I Marbella hittar vi ytterligheterna. Här bor Solkustens rikaste invånare. Samtidigt är kommun nästan bankrutt, den som borde vara Spaniens rikaste. I Marbella fortsätter åtalen och anklagelserna att hagla. Av Ola Josefsson
Vi var några stycken som tjusades av Marbellas ansiktslyftning under Gil-epoken. Samtidigt som kommunen helt struntade i att betala sociala avgifter eller ordna fram tillräckligt med skolplatser till kommunens yngre invånare. Och numera håller staten inne sina bidrag på grund av Marbellas enorma skulder.
-Det är Marbellagate-skandalen. Det är konstigt att inte media gör mer. Här finns det ju hur mycket som helst att gräva i, säger en mäklare till Svenska Magasinet.
Och det är väl just det som är problemet. Marbella och kommunstyret är ett kapitel för sig och alla grävande journalister har väl gett upp för länge sedan. Det finns ju hur mycket som helst att gräva i.
Ekonomin är körd i botten trots att Marbella och Solkusten har upplevt sina bästa år i historien. Pengarna har hamnat i andra fickor. Om ett och ett halvt år är det kommunalval och det blir intressant att följa händelseutvecklingen fram till dess. Vem vill ta över ett sjunkande kommunalt skepp?
I september rapporterade spanska medier om en vidgad spricka inom koalitionen som styr i Marbella. Det kan leda till nya allianser vilket i sin tur kan leda till maktskifte. Sprickan har sin grund i anklagelser, påtryckningar, avsatta kommunalråd och förtalskampanjer.
Kommunhuset är i dessa dagar ett riktigt getingbo. Det talas om kris – vilken gång i ordningen har vi tappat räkningen på – då kommunledningen inte längre har majoritet i kommunledningen. Det kan mycket väl bli nyval om socialistpartiet PSOE och konservativa PP får som de vill.
Korruptionsanklagelserna har haglat och fortsätter att hagla. Korruption kommer alltid att vara en del av livet i Marbella precis som på många andra platser runt Medelhavet. Det är en del av kulturen.
I september inleddes ännu en rättegång, denna gång mot sju före detta politiker i Marbellas kommun, däribland den förre borgmästaren Julián Muñoz. Rättegången gäller ett byggnadslov på ett markområde som står som grönområde i stadsplanen från 1986.
En av försvarsadvokaterna presenterade ett dokument undertecknat av en sekreterare på kommunen som intygar att Jesús Gil som var kommunalpamp under den aktuella tiden, aldrig överlät beslutsrätten kring byggnadsfrågor till någon annan. Frågan om Muñoz skuld är i skrivande stund oklar, då han vid tidpunkten fungerade som tillförordnad borgmästare.
Solkustens eget Marbella-gate, eller vad vi ger det för namn, har de senaste åren förknippats med gangstervälde, maffiametoder och avrättningar mitt på ljusa dagen, scener hämtade ur den värsta maffiafilmen.
Romantiken á la Sylvia Vrethammars ”jag har varit på semester i Marbella”, är för länge sedan ett minne blot. Om hennes färger gick i röd-gult ”kan man säga” har dagens Marbella blivit allt mindre spanskt och allt mera internationell.
Jag vill påstå att ryska och andra östeuropeiska språk börjar blir ett ganska dominerande inslag i gatubilden. Kanske är påståendet en aning magstarkt, men det märks ganska väl vilka som håller på att ta över i metropolen. Annars kan jag rekommendera ett besök i stadsdelen Sierra Blanca, så blir du snart övertygad.
Samtidigt med sitt politiskt korrumperade dåliga rykte finns det å andra sidan ljuva stunder i Marbella. Marbella kan vara en riktig pärla, och är så också. Allt beror på hur grävande man är…
Faktum är att Marbella tillsammans med grannkommunen Benahavís har högst medelinkomst av alla kommuner i Málagaprovinsen. Det kan man utläsa i den katalanska sparbanken La Caixas årliga rapport över den ekonomiska utvecklingen i Spanien.
Medan kommunerna i Axarquíaområdet och Antequeraområdet ligger i botten med lägst medelinkomst, är Marbella ohotade etta. Så även om kommunen har en ganska barskrapad kassakista, bär de knappt 125.000 invånarna på en och annan ihop skrapad euro.
Ser du Marbellabon i ögonen får du ett smil tillbaka, de verkar trivas med tillvaron i staden som fick sitt namn av Spaniens första drottning Isabella. Hon lär ha utropat ”mar bella” (”vackert hav”) när hon kom till platsen första gången.