I oktober fick korruptionen ännu ett ansikte på Costa del Sol. Manilvas borgmästare Pedro Tirado greps och häktades av polisen misstänkt för ekonomiska brott och mottagande av mutor. Enligt förundersökningen har den gigantiska penningtvätthärvan kopplingar till Sverige och Finland. Korruptionsskandalerna skakar Solkusten, men inget slår 1994 Av Ola Josefsson

Köpta kommunalpolitiker, mutbrott och brott mot bygglagarna. Korrupta myndighetspersoner som skor sig så mycket som möjligt, är en vanlig visa i nyhetsflödet.
När jag flyttade till Spanien 1994 var det ett land utan nyhetstorka. Landet skakades av korruptionsskandaler, den ena mer otrolig än den andra. Guardia Civils förste politiskt tillsatte civila högste chef var på rymmen. Jo, du läste rätt.
Luis Roldan var Spaniens mest jagade man. Med förfalskade intyg hade han gjort politisk karriär inom både facket och PSOE. Han hade tagit emot jättesummor från entreprenadsföretag som utfört arbeten åt Guardia Civil samtidigt som han hade tagit ut extralöner från hemliga fonder och förskingrat allmänna medel.

”Otillåten provision”
Samtidigt var katalanska finansmannen Javier de la Rosa med mängder av konkurser bakom sig häktad för ekonomisk brottslighet. Centralbankens chef Mariano Rubio blev också rubrikernas man på grund av insideraffärer och skattebrott. Dessutom var ett antal politiker misstänkta för samröre med narkotikakarteller, men domstolar la locket på.
Utöver dessa var dagstidningarna fyllda med ytterligare elva ”affärer”, många av dem med kopplingar till regeringspartiet PSOE. Att sedan PSOE förlorade det spanska riksdagsvalet kom därför som ingen överraskning.
1994 talades det inte om mutor. I stället handlade anklagelserna om att politiker på olika nivåer hade tagit emot otillåten provision för att låta privata företag utföra arbeten, som det så fint hette. Från flera håll kom krav på att man skulle berätta varifrån pengarna i partikassan kom ifrån. Hur det blev med den saken skulle vara intressant att veta.

Efter Chile
I oktober publicerades rapporten Corruption Perceptions Index 2005. Bakom rapporten står Transparency International som granskar korruptionen i världen. Rapporten (http://www.transparency.org) är en intressant läsning och ger en god inblick av tillståndet i världen. Läs den!
Island är världens minst korrumperade land. Finland och Nya Zeeland kommer på en delad andraplats, Danmark fyra och Norge åtta. Sverige kommer på sjätte plats, precis som förra året. Spanien kommer på plats 23, efter Chile men före både Portugal och Italien.

Kopplingar
Bland borgmästarna på Costa del Sol hittas både ett och annat lik i garderoben. I oktober var det Manilvas borgmästare Pedro Tirados tur (otur…) då han greps och häktades av polisen misstänkt för ekonomiska brott och mottagande av mutor.
Marbelladomaren, Miguel Angel Torres, tog beslutet om gripandet efter att man funnit kopplingar mellan borgmästaren och de personer som är misstänkta för den jättelika penningtvättshärvan på Costa del Sol.
Vid en husrannsakan i borgmästarens bostad, en takvåning i Sabinillas, fann polisen 770.000 euro i kontanter gömda i plastpåsar, enligt spanska medier. Även borgmästarens svåger greps, tillsammans med en tredje person, även de misstänkta för samma brott.
Pedro Tirado lämnade som väntat in sin begäran om att få avgå från sin post ett par dagar senare. Hur kommunstyret kommer att formeras var i skrivande stund oklart. Det har spekulerats i att en koalition mellan det lokala socialistpartiet ASM, vänsterkoalitionen IU, med stöd av socialistpartiet PSOE:s enda ledamot, tar över makten. Det skulle innebära att vänsterkoalitionens (IU) taleskvinna Antonia Muñoz blir borgmästare.

Advokatkolleger
Situationen i Manilvas kommun efter borgmästare Pedro Tirados avgång följs med stort intresse av kommuninvånarna och massmedia. Händelsen inträffade efter att Marbellaadvokaten Fernando del Valle släpptes ur häktet i Albolote i Granada efter att hans försvarsadvokat betalat borgen på 600.000 euro.
Enligt flera spanska medier är det Fernando del Valles advokatkolleger i Marbella som bidragit med betydande belopp. Marbelladvokaten är fortfarande misstänkt för att vara hjärnan bakom den gigantiska penningtvättshärvan som rullades upp i våras. Han har, efter frisläppandet, reseförbud och anmälningsplikt varje dag.

16 maffiaorganisationer
Efter påtryckningar från försvarsadvokaterna beslöt rannsakningsdomaren att släppa en del av utredningsmaterialet. Det visar bland annat att den utpekade advokatbyrån ska ha gjort affärer med 16 maffiaorganisationer. Advokatbyrån pekas ut som centralen för penningtvätt via fastighetsaffärer på Costa del Sol. Totalt kan det röra sig om 600 miljoner euro som ska ha tvättats vita.
När härvan började rullas upp häktades två nordbor, en man i 60-årsåldern samt en 41-årig man, båda från Finland.
61-åringen är tidigare dömd i Sverige till fyra års fängelse för grovt skattebrott av Svea hovrätt då han undanhållit 84 miljoner kronor. Det är delar av denna summa som kan ha tvättats vita med hjälp av advokatbyrån Del Valle i Marbella, enligt förundersökningen som Málagatidningen Diario Sur hänvisar till.
Marbellaadvokaten Fernando del Valle ska dessutom ha hjälpt 41-åringen med jätteområdet finca La Parrada i Manilva kommun där 3.000 lyxlägenheter ska byggas. 41-åringen pekas ut som delägare i 21 olika bolag i Spanien där pengar har pumpats in utan att man kunnat härleda dess ursprung, enligt förundersökningen.
Det är bara delar av det gigantiska materialet som har släppts, och hela förundersökningen väntas inte bli klar på länge.
Frågan är nu i vems garderob nästa lik hittas?