Efter att det nationella nödläget upphör från 21 juni och därmed också kravet på karantän för inresande så kommer delar av Spanien att öppna upp för turism för det ursprungliga datumet 1 juli. Det gäller inte minst ögruppen Balearerna och troligtvis även Kanarieöarna. Spaniens transportminister José Luis Ábalos bekräftade på onsdagen i den spanska senaten att Spanien kommer att öppna upp sina gränser för utländsk turism före den 1 juli.

Att Spanien har hamnat rejält på efterkälken jämfört med andra turistländer som Portugal, Grekland, Cypern och Italien gör att landet försöker hitta möjligheter att starta upp turistverksamheter på ett säkert sätt.

Ábalos konstaterade att utvecklingen av pandemin är på väg mot rätt håll. Antalet dödsfall och smittade sjunker drastiskt. De senaste tre dagarna har Spanien bara ett registrerat dödsfall.

Spanien vill säkra turisttransporter genom olika kriterier inom hygien och förebyggande protokoll som nu ska följas av hela luftfartssektorn.

Dock finns ännu inget specifikt datum något som turistsektorn kräver. Men klart sedan tidigare är att karantänkravet för inresande upphör den dag när det nationella nödläget upphör. Och det sker den 21 juni.

För Spaniens ögrupper Balearerna och Kanarieöarna är turismen viktig och står för 35 procent av öarnas BNP. Enbart tre sommarmånader står för 90 procent av intäkterna inom turistnäringen på Balearerna.

Det som oroar turistnäringen i Spanien är uttalandet från Tysklands utrikesminister, Heiko Maas, som på onsdagen sa att Tyskland ger grönt ljus till sina medborgare att semestra i hela Europa från den 15 juni, utom Spanien och Norge.

Anledningen är att dessa länder har kravet på karantän.

Det dröjde inte länge förrän Spaniens utrikesminister, Arancha González Laya, kommenterade beslutet från Tyskland på Twitter, ”att när Spanien tar bort karantänkravet är tyska turister välkomna”.

Turistsektorn i Spanien oroas av de sena beskeden och att landet inte har kommit till skott. Vicepresidenten för Exceltur som är turistbranschens sammanslutning, José Luis Zoreda, säger att det är ganska oroande att vi idag inte vet under vilka förhållanden och när exakt de utländska turister kommer att anlända.

Tyskland är efter Storbritannien den viktiga utländska marknaden för turistnäringen i Spanien. Under perioden juni till september ifjol kom fem miljoner tyska turister till landet.

Sveriges statsminister Stefan Löfven meddelade vid middagstid på torsdagen att från den 13 juni kan symtomfria personer resa i Sverige. Men fortfarande uppmanas till fysisk distansering och försiktighet.

Hur det blir med utrikesresor nämndes inte. För svenskars del gäller fortsatt UD:s rekommendation avrådan från icke-nödvändiga resor till den 15 juli. Om du väljer att resa till ett område mot UD:s avrådan rekommenderas en tilläggsförsäkring till den vanliga reseförsäkringen. Prata med ditt försäkringsbolag, skriver svenska UD på sin webbplats.

En annan negativ nyhet inom den nationella turistsektorn i Spanien kom under gårdagen då transportministern meddelade att lågprisbolaget på den spanska järnvägen, Avlo, läggs på is tillsvidare.

Det var meningen att Renfes lågprisbolag skulle börja konkurrera från april. Nu blir det inget av detta. Med social distansering och restriktioner i resandet blir det svårt att upprätthålla en lågpristjänst, säger transportministern.

Ett mycket negativt beslut som inte kommer att stimulera turismen på hemmaplan.