I morgon tisdag väntas Spaniens regering vid ett ministermöte ta beslut om att kravet att bära munskydd för personer från sex års ålder och uppåt kommer att gälla även efter att det nationella nödläget upphör 21 juni. Det gäller i offentliga anläggningar och vid tillfällen utomhus när inte avståndet på minst två meter kan garanteras.

Det blir obligatoriskt i fortsättningen precis som tidigare att bära munskydd i kollektivtrafiken. Kravet gäller inte för personer med andningsproblem. Det berättade regeringschefen Pedro Sánchez vid en presskonferens på söndagen.

Fernando Simón, chef för landets akutsjukvård, sa i förra veckan att kravet med att bära munskydd kan komma att gälla fram till höst.

Samtidigt förs debatten vilka munskydd som verkligen är effektiva för att motverka smittspridning av covid-19. En del tror att det räcker med att bara ha en tygbit framför munnen.

I fredags publicerade Världshälsoorganisationen WHO sina riktlinjer om munskydd på allmänna platser med mycket folk. Rekommendationen lyder att allmänheten bör bära munskydd i vissa lägen, om man befinner sig i folksamlingar på en plats där virusspridning kan förekomma.

”Regeringar bör uppmuntra den breda allmänheten att bära munskydd där det förekommer en allmän spridning och där det kan vara svårt att hålla rekommenderat avstånd till andra, till exempel i kollektivtrafiken och andra mindre utrymmen”, säger WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Att bära munskydd kan ge en falsk känsla av trygghet. Och kunskapsläget om hur effektiva munskydd är beskrivs både som spretigt med studier som pekar åt olika håll. Smittrisken kan öka om munskydden används på fel sätt.

Det finska social- och hälsovårdsministeriet har kommit fram till att ansiktsmasker inte i någon större omfattning skyddar mot smittspridning.

WHO betonar hur munskydden bör se ut.

De bör bestå utav tre lager olika material: Bomull, närmast ansiktet följt av ett lager polypropen, en typ av plast, följt av ett lager med vätskeresistent material längst ut.

”Det handlar alltså om ett munskydd i tyg, inte den typ av medicinskt munskydd som används i vården. Vi har nu belägg för att om det görs på rätt sätt så kan ett munskydd stoppa potentiellt smittsamma partiklar”, sade WHO:s tekniska expert på covid-19, Maria Van Kerkhove, till Reuters.

I Spanien används i regel de enklare skydden.

Tidigare har Väldshälsoorganisationen sagt att det inte har funnits tillräckliga belägg för att ett bredare bruk av munskydd för friska personer ur allmänheten har någon dämpande effekt på smittspridningen.