Omkring 30.000 personer besöker varje år provinsen Málagas vinproducenter. Efter karantän och nationellt nödläge har bodega efter bodega öppnat upp för att ta emot besökare igen. Och vid vincentret CIV (Centro Integral del Vino) i Ronda hålls vinprovningar utomhus på fredagar under hela sommaren. Av Ola Josefsson

Vinturismen växer åter igen även om det är vissa restriktioner som följer i Covid-19-pandemins spår. Bodegorna tar emot mindre grupper jämfört med tidigare.

I trakterna runt Ronda (bilden) ligger ett tjugotal vinproducenter av de cirka 40 som finns i provinsen. Flera av producenterna är certifierade av Acevin (Asociación Española de Ciudades del Vino) som är den organisation som lägger upp vinrutter över hela landet. Något som Svenska Magasinet tidigare har berättat om.

Om vi går tillbaka 20 år så var Málagadistriktet mest känt för sina söta dessertviner. Numera görs det kvalitetsviner inom både rött, vitt och rosé. Vinodlingarna är små jämfört med andra distrikt i Spanien och producenterna är i regel familjeägda.

Så gott som alla producenter i provinsen har öppnat i nuläget. Det säger Pedro Morales, som förutom att vara ägare till Bodega Lunares i Ronda även är president i provinsens intresseförening bland vinproducenter (Asociación de bodegueros y viticultores de la Serranía de Ronda) och ansvarig för Ruta del vino de Ronda y Málaga.

Av besökarna hittills i sommar har majoriteten varit spanjorer. Även utlänningar har börjat komma och speciellt de som är residenta på Costa del Sol i Fuengirola, Benalmádena och Málaga, skrev nyligen Diario SUR som hade en artikel om vinturismen i provinsen.

För hotellnäringen i Ronda har vinturister blivit allt mer betydelsefulla.

Under fjolåret registrerades 30.000 besökare vid provinsens bodegor. Så många lär det knappast bli i år efter karantän och nationellt nödläge i tre månader.

Samtidigt är längtan stor att få komma ut i naturen, få vara i solsken, andas frisk luft och lämna folktäta kustkommuner mitt under semestertider. Att dessutom besöka en lokal vinproducent på kusten, handla hem några spännande buteljer för att sedan avnjutas till en god middag kan rekommenderas.

Vinproducenterna följer de säkerhetsföreskrifter som finns förutom de ekologiska och biodynamiska bodegor som finns i området.

Här finns det ingen möjlighet att komma in i själva bodegan för att se tillverkningen. Och skälet är lika självklart som givet. Ägarna får inte använda kemiska produkter för desinfektion. Kriterierna för ekologiska och biodynamiska viner är sådana.

I Svenska Magasinets julinummer som utkommer den 15/16 juli på Costa del Sol och Costa Tropical så berättar vi om ett trevligt utflyktsmål i vinets tecken.

Det är Cortijo Larios i El Colmenar nära Gaucín som tidigare ägdes av Marques Larios med familj, har förvärvats av Bodega Cezar. Efter en ombyggnad är det öppet för gäster.

Marques Larios, som gett namn åt Málagas populäraste shoppinggata, var en betydande man som ägde många sockerraffinaderier i Andalusien och även utanför regionen.

Vindistriktet Ribera del Duero, idag känt för sitt vin, var då känt för sin produktion av socker. På Cortijo Larios tillverkades även kork för vinproduktion.

På gården finns ett bageri som inhyser sex stora stenugnsugnar. Gården: Efter avslutad ombyggnad har nu Cortijo Larios fyra lägenheter och två fristående gästhus med totalt 25 bäddar.

Du kan läsa mer om Bodega Cezar i julinumret.

I höst planerar Svenska Magasinet i samarbete med den auktoriserade guiden Siv Ling en resa till vindistrikten La Rioja, Ribera del Duero och Cigales. Den resan kan du läsa om här.

Vintips:
Högsommar och vad passar inte bättre än några friska vita viner att avnjuta till räckor eller annan klassisk Medelhavsmat direkt från havet.

Viña Esmeralda 2019
Från vingiganten Torres i Penedés på den spännande blandningen av druvorna moscatel de Alejandria och Gewürztraminer. Härlig Medelhavsstil, friskt och aromatiskt, inslag av fläder, tropiska frukter, mango och lång eftersmak med fyllig karaktär. Ca 11 euro på Carrefour.

Cuatro Rayas 2019
Ekovin på druvan Verdejo från Rueda och Bodega Cuatro Rayas. Druvorna har skördats på natten då temperaturen är lägre för att undvika att druvorna börjar jäsa och oxidera. Rueda ligger mitt i hjärtat av Spanien och normalt är dagstemperaturen hög vid skördetid på sensommaren. Färgen går åt halmgult med vissa svaga gröna nyanser och smaken är behagligt fruktig med förnimmelser av citrus. Ett bra Verdejovin med utmärkt struktur rakt igenom för ca 7,50 euro.

Mer prisvärda spanska vintips hittar du på Twitter under hashtag #spanskaviner

Trevlig vinsommar!

Läs mer om Centro Integral vino i Ronda här