Största delen av Spanien är en säker turistdestination

av | jul 27, 2020 | Nyheter

Några få spanska regioner med Katalonien i förarsätet har genom svag pandemihantering av de regionala och kommunala myndigheterna försatt hela Spanien i en situation där landet har blivit ifrågasatt som en ”säker destination”. Resultatet har blivit att flera länder avråder från besök eller kräver karantän vid hemkomsten, något som givetvis drabbar turistindustrin i hela landet och inte bara de delar som ”uppenbarligen har problem”.

Som resultat av detta har Norge infört 10 dagars karantäntvång för hemsändare från Spanien och nu har även Storbritannien infört en 14 dagars karantäntvång samt reseavrådan till spanska fastlandet. Polen har också utfärdat en reseavrådan. Frankrike har reagerat mer återhållsamt och avråder bara från resor till Katalonien.

Spaniens regering håller som bäst på med att förhandla med Storbritannien om säkra korridorer till Kanarieöarna och Balearerna, men det verkar dessvärre som de inte tänker diskutera de säkra regionerna på fastlandet. Detta har med största sannolikhet sin grund i de stora turistinkomster som öarna ger, men det skall också sägas att smittspridningen där är mycket låg.

Faktum är att i dagsläget bör man om man vill känna sig trygg och säker undvika Katalonien och framförallt Barcelona och Lleida samt ett område vid Girona. Man bör också hålla sig ifrån Navarra och Aragonien, lite försiktig bör man i nuläget också vara med Extremadura, La Rioja, Navarra och Baskien.

Att det är så stora regionala variationer i Spanien beror på att när det nationella nödläget släpptes övergick ansvaret och reglerna för hur pandemin skall hanteras från regeringen till regionerna. Något som de flesta regioner har klarat galant medan andra har varit mindre duktiga, ett exempel är två regioner i norra Spanien, Aragonien och Asturien. I Aragonien finns det i nuläget 237,86 all per 100.000 invånare medan Asturien bara har 1,66 fall per 100.000 invånare, detta tack vare ett blixtsnabbt agerande av Asturiens regionalregering och inblandade kommuner.

Men det stora problemet för Spanien och vad som framförallt har gjort att Spanien som land enligt de senaste uppgifterna från European Center for Disease Control (ECDC) från och med 25 juli har 39,4 fall per 100 000 invånare är Katalonien som bidrar med 111,57 fall per 100.000 invånare, men den stora befolkningsmängden där gör att det blir många smittade. Regionalregeringen där gick inte ut med bestämda regler utan bara med rekommendationer, något som uppenbarligen inte fungerade. När de väl förstod situationens allvar var det försent för att hålla smittspridningen under kontroll, med så mycket spridd smitta kunde de heller inte få till en fungerande smittspårning utan den hamnade på sista plats av alla Spaniens regioner. Grundproblemet för den regionen är inte bara regeringens undfallenhet mot turistföretagen utan också det faktum att det är ett tätbefolkat område med ett mycket stort inflöde av partysugna (främst ungdomar) från hela Europa. Många av dessa har visat en total brist på hänsyn utan bara tänkt på sig själva, det gamla talesättet att ”där spriten går in går vettet ut” passar perfekt i detta fallet. Sent omsider har nu de lokala myndigheterna börjat agera och stänger ner nattklubbar, nattöppna barer och begränsar tillgängligheten på stränderna, men detta borde gjorts för länge sedan. Kataloniens regionalpresident har idag varslat om en trolig total nedstängning inom tio dagar.

Andra regioner har hanterat detta helt annorlunda och redan från dag ett begränsat smittspridningen genom restriktioner för alla platser där folk riskerar att komma nära varandra som stränder, affärer, barer mm. Dessutom har de anställt tusentals personer som håller koll på att reglerna verkligen följs och det handlar heller inte bara om ”tama” rekommendationer utan det är många som har fått erfara att brott mot reglerna kan bli mycket dyrköpt. Det har varit mindre utbrott men en effektiv smittspårning har gjort att dessa har kunnat lokaliseras och isoleras. Vissa personer tycker kanske att dessa regler har varit onödigt tuffa, men nu ser vi som bor här att de fungerar helt utmärkt.

Tidningen El Pais skriver att de officiella dödstalen för corona kan vara 60% högre än vad som finns i den officiella statistiken och att Spanien därmed skulle hamna på andra plats i Europa, detta har även citerat citerats av svenska media. Anledningen är att det speciellt i början och särskilt på äldreboenden inte har testats tillräckligt. Men slutsatsen om andraplatsen lär blir fel eftersom samma sak har hänt i hela praktiskt taget hela världen, Sverige inte undantaget.

När nu Spaniens premiärminister idag går ut och säger att Spanien är en ”säker destination” så har han helt rätt, när det gäller största delen av landet. De flesta delarna av Spanien har en lägre smittspridning än länderna som turisterna kommer ifrån (Sverige inkluderat). Kanarieöarna har 5,8 fall per 100.000 invånare och Balearerna 8, Storbritannien skall kanske inte kasta sten i glashus de har själva 14,7 fall per 100.000 invånare. För de stora turistdestinationerna Kanarieöarna, Balearerna Costa del Sol, Costa Blanca, Costa Tropical och den kanske av många bortglömda pärlan Costa de la Luz är situationen i dagsläget helt under kontroll. Här har alla tänkbara säkerhetsåtgärder vidtagits och de större och bredare stränderna i förhållande till befolkningsmängden gör att det inte behöver bli trångt i synnerhet om man undviker de största städerna och de centralaste stränderna.

En av våra favoritdestinationer i augusti är Costa de La Luz på atlantkusten, lite svalare på högsommaren och på för oss en bekväm dagstur från där vi bor (Coin). Där finns både stora och breda stränder samt små badvikar och nästan bara spanska turister varför prisläget också är lägre på det mesta. Men det är ingen året-runt destination, sommaren är bra där men resten av året är det i vårt tycke för svalt och blåsigt. Vi har som många andra som bor här augustisemester och förra året var vi i Asturien och Galicien i norra Spanien, jag återkommer med en artikel om den trevliga upplevelsen.

Bildtext: Nuläget, grönt= inga utbrott, gult= få utbrott, orange= flera utbrott, rött= tillbaka flyttade till fas ett i vissa områden, violett= många utbrott, punkter= aktiva utbrott. Bild: Diario de Sevilla.
Artikel: Jonny Erixon.

TIPSA REPORTERN
Ola Josefsson

Costa del golf