I en debattartikel i den ansedda vetenskapliga tidskriften The Lancet går 20 spanska forskare ut och kräver en extern utredning om Spaniens hantering av covid-19-pandemin. Fernando Simón, talesperson vid Hälsovårdsmyndigheterna och chef vid landets akutsjukvård svarar att en utvärdering måste göras.

Ett korrekt och självklart uttalande från Simón. Så långt.

– Det är uppenbart att hanteringen måste utvärderas. Det är ett giltigt initiativ och krav, sa Fernando Simón vid en presskonferens då han fick frågan med anledning av artikeln i The Lancet.

Sedan fortsatte Simón:

– Det är svårt med en extern teknisk kommitté som måste veta hur övervakningssystemen fungerar och hanteringen av pandemin. Det kan vara svårt att få fram information över vad som hänt i Spanien och jämföra det med andra länders hantering. Dessutom, allt har inte gått fel.

Fernando Simón berättade senare under presskonferensen vad som störde honom mest med tanke på artikeln som var undertecknad av läkare och forskare i Spanien.

I samma artikel där en oberoende granskning efterfrågas beskriver författarna misstag som gjorts. Sen reaktion i Spanien när pandemin tog fart i Italien, samordningsproblem mellan stat och autonoma regioner, sena svar, dåligt utbyggda tester och brist på vetenskaplig rådgivning.

– Att påtala fel innan en extern utvärdering är gjord tillhör ovanligheterna. En sådan utredning kommer inte bara att påtala fel som gjorts, den kommer även att påtala saker som gjorts bra, menar Simón.

Bland författarna till artikeln finns erkända specialister inom epidemiologi, folkhälsovården och virologi.

Förutom dessa 20 specialister och forskare har ett 50-tal organisationer inom folkhälsovård anslutet sig till kravet om en oberoende utredning av hanteringen av pandemin.

Fernando Simón och hälsovårdsministern Salvador Illa har tidigare hänvisat till en hemlig expertgrupp som varit rådgivare. Vilka dessa är och ifall expertgruppen verkligen har funnits råder det delade meningar om.