Resultatet av Spaniens hantering av pandemin under våren när hela samhället stängdes får konsekvenser. Ur kognitivt perspektiv där mentala processer och tänkande ingår plus den fysiska biten, försämrades för äldre människor när de inte fick gå ut. Effekterna av coronavirus märks även hos personer som inte har smittats. Det gäller äldre människor och de med Alzheimers och andra demenssjukdomar. Läkare som uttalar sig i Diario SUR säger att antalet fall inom neurodegenerativa sjukdomar kommer att öka.
Det gäller Alzheimers och demenssjukdomar som ingår i neurodegenerativa sjukdomar som långsamt förtvinar och bryter ner (degenererar) nervcellerna i nervsystemet. Inom begreppet neurodegenerativa sjukdomar finns forskning även om ALS, Parkinsons sjukdom och Huntingtons sjukdom.
Med karantän och när hela samhället stängdes ned i våras så orsakade det en kognitiv och fysisk försämring hos många patienter.
– Läkare har sagt till oss att det kommer att finnas fler fall av Alzheimers och andra demenssjukdomar bland äldre, som är de mest utsatta och drabbade av pandemin, säger Paloma Ramos som är president i AFA (Asociación de Familiares de Personas con Alzhéimer y otras Demencias) i Málaga.
I provinsen Málaga finns det cirka 35.000 som har någon demenssjukdom varav hälften har Alzheimers. Och de har försämrats under det nationella nödläget enligt Paloma Ramos.
– Den plötsliga förändringen i vanor som innebar att de inte kunde lämna sina hem och få vård och träning bidrog till en kognitiv och fysisk försämring.
– Isoleringen var mycket skadlig för patienterna. För att lindra situationen hjälpte vår förening anhöriga med telefonassistans och videokonferenser genom att hålla minnesövningar. När vi fick grönt ljus från Junta de Andalucía gick vi hem till patienterna för att ge dem kognitiv terapi och sjukgymnastik.
Patienterna kunde senare återvända till AFA:s behandlingshem för Alzheimers den 6 juli.