Förnyelse och ansökningar av pass är en ständig fråga som det uppstår önskemål kring. Så är det även hos föreningen Svenskar i världen. Det svenska passet är en av de vanligaste orsakerna till att utlandssvenskar hör av sig dit. Logistiksvårigheter och kostnader vid förnyelse av pass, giltighetstiden och för få sidor i passet skapar irritation och frustration, skriver föreningen. Förnyelse och ansökningar av pass är ett ämne som ständigt kommer upp. Inte minst bland svenskar bosatta i Spanien och på Solkusten.
Vissa förnyar passet i samband med besök i Sverige. För danskar, finländare och norrmän på Solkusten är det betydligt enklare. De kan besöka sitt konsulat för att få nytt pass. Något som Svenska Magasinet tidigare har berättat.
Sveriges service till sina medborgare i utlandet har klara brister, menar kritikerna.
Sedan en månad tillbaka har Svenskar i Världen en dedikerad kontaktperson på UD, Sophie Tzelidis, som ansvarar för pass- och medborgarskapsfrågor på UD:s konsulära enhet i Stockholm.
Nyligen höll föreningen ett första möte med fokus på passfrågan.
Svenskar i Världen får ibland frågan varför giltighetstiden för vuxna inte kan förlängas till tio år, så som många andra länder har det. Sophie Tzelidis svarar:
– Sverige vill ha säkra pass. Därför behövs vissa begränsningar, såsom kortare giltighetstid och personlig inställelse. Det svenska passet har en mängd säkringar inbyggda för att förhindra förfalskare att kopiera passet. Det tar uppskattningsvis tre till fyra år för en skicklig förfalskare att förfalska passet, och en längre giltighetstid skulle därmed innebära risk för fler förfalskade pass i omlopp.
För att säkerställa att rätt person ansöker om pass och att det är rätt person som hämtar ut passet krävs personlig inställelse, det vill säga att man personligen måste ta sig till en expedition vid båda tillfällen. Det är anledningen till att det färdiga passet inte kan skickas hem via rekommenderat brev eller motsvarande. Det som ibland görs är att ambassaden skickar passet till ett honorärkonsulat som ligger närmare passägaren, så att personen i fråga kan hämta upp passet där mot ID-kontroll.
Från och med augusti nästa år gäller en EU-förordning som innebär att biometrin i nationella identitetskort kommer att utökas med fingeravtryck precis som i passen. Exakt när detta kommer att införas i svenska nationella id-kort är ännu inte klart, men troligtvis någon gång från hösten, skriver Svenskar i världen.
Varför är det dyrare att förnya sitt pass utomlands jämfört med att förnya det i Sverige, är en återkommande fråga.
I dag kostar det 350 kronor att förnya sitt pass via en passexpedition i Sverige, medan motsvarande insats utomlands kostar i runda slängar 1600 kronor – och det exkluderar kostnader för att resa tur och retur till ambassaden eller generalkonsulatet både vid ansökan och uthämtning. I vissa fall krävs att man tar ut semesterdagar för att lösa logistiken.
Sedan Sverige införde biometristationer, det vill säga att foto- och fingeravtryck tas i en speciell maskin i samband med att man ansöker om passet, använder ambassaderna och generalkonsulaten Polisens resehandlingssystem. Att det är dyrare att förnya sitt pass utomlands beror, enligt Sophie Tzelidis, på att kostnaderna för inhyrd passapparatur, IT-plattform, personal, lokaler, transporter etcetera är dyrare utomlands.
Att söka resehandling utomlands är dyrare än i Sverige eftersom omkostnaderna är större. Avgifterna regleras av en avgiftsförordning som gäller från den 15 juli 2009.
Du kan läsa hela artikeln från Svenskar i världen här