Ett manifest som är undertecknat av 271 pensionerade spanska militärer varnas det för ”en försämrad demokrati”, ”införandet av en enda tanke” och att ”Spaniens enhet är i fara”. Bakom manifestet står flera tidigare militärer i landet.

Nyhetsbyrån EFE uppger att generallöjtnant Emilio Pérez Alamán, överbefälhavare José María Treviño och generallöjtnant Juan Antonio Álvarez Jiménez står bakom manifestet som även har undertecknats av generaler, officerare, legionärer och soldater.

De som har undertecknat manifestet tar avstånd från den privata chatt som har fått en viral spridning på sociala nätverk där ett par tidigare militärer diskuterat en ny statskupp och avrättningen av 26 miljoner invånare.

”De åsikterna är främmande vår våra känslor och vårt uppdrag som tidigare militärer” står det att läsa i manifestet.

De säger att de delar ”samma bekymmer” som deras tidigare kolleger vid flygvapnet och militärakademin som har skickat brev till Europaparlamentet och till kungen av Spanien.

De anklagar den nuvarande regeringen att acceptera ett växande förakt för Spanien, förödmjukelse av landets symboler, förakt och attacker mot kungen.

”Att se mellan fingrarna med upplopp organiserade av separatister för att sedan benådas med delvis frigång från straff och att favorisera terrorister och på så sätt bortse från terrorismens offer befinner sig regeringen på lagens yttersta kant. Regeringen försöker även att ”införa en enda tanke” med lagen om det demokratiska minnet.

De tillägger att ”även om vi är pensionerade militärer fortsätter vi att hålla oss till den ed som vi tidigare svurit i att garantera Spaniens suveränitet och oberoende och försvara dess territoriella integritet och konstitutionella ordning och offra våra liv vid behov”.

Militärer ska vara neutrala i politiska frågor men som pensionerade militärer har vi nu samma åsiktsfrihet och yttrandefrihet som alla andra invånare i Spanien och av den anledningen kan vi underteckna detta manifest och varna för de risker som de som är ansvariga som i nuläget styr utsätter Spanien för, står det att läsa i manifestet.

Militärerna som undertecknat manifestet upprepar sin lojalitet mot kungen som de väpnade styrkornas högsta befälhavare.

Flera politiker gick under söndagen ut och gav sitt stöd till manifestet däribland Madridregionens president Isabel Díaz Ayuso. Hon menar att Sánchezregeringen omger sig med krafter som inte håller sig till den spanska konstitutionen som uppmärksammades på söndagen i samband med konstitutionsdagen.

Som stödpartier till den spanska regeringen finns det separatistiska krafter och även ett parti med sina rötter i den terrorstämplade vänstergerillan ETA.

Enligt radiokanalen SER har ytterligare 170 tidigare militärer undertecknat manifestet som blev offentligt i lördags. Totalt nu en bit över 400 militärer.

De som har undertecknat manifestet har blivit kritiserade av medlemmar i landets nuvarande vänsterallians. De pensionerade militärerna kommenterar denna kritik med att de känner obehag med försvarsminister Margarita Robles och general Miguel Ángel Villarroya för att de inte respektera yttrandefriheten och åsiktsfriheten som ger dem rätt att som pensionerade militärer skriva manifestet.

Spaniens vicepresident, Pablo Iglesias vid ytterkantspartiet Unidas Podemos, sa i helgen att Spanien är närmare en tredje republik än någonsin tidigare. Han medverkade i helgen med en artikel i vänstertidningen Público där han öppnar för en republik.

Regeringschefen Pedro Sánchez, uttryckte vid en intervju i söndagens El Periódico de Catalunya sin oro över den privata chatt från ett par pensionerade militärer.