Enigheten ökar i EU om nyttan med att införa ett digitalt vaccinpass till sommaren. Prioriteringen bör ligga på att påskynda vaccinationsprocessen för att nå målet den 21 september med 255 miljoner immuniserade européer.
På torsdagen höll EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och rådsordföranden Charles Michel ett toppmöte via webben med de 27 EU-ländernas stats- och regeringschefer. Spaniens Pedro Sánchez medverkade (bilden).
– Det kommer att bli ett giltigt och användbart verktyg. Till dess måste vi fortsätta arbeta med att utarbeta ett gemensamt vaccinpass för att förhindra varje land från att utveckla sin egen formel, förhindra diskriminering och garantera skyddet av personuppgifter, säger Pedro Sánchez.
Totalt diskuterades fem frågor på mötet. Vaccineringen, restriktioner, nya virusvarianter, vaccinpass och solidaritet.
Länder som Grekland, Italien, Spanien, Frankrike och Portugal trycker på om ett gemensamt vaccineringscertifikat. Andalusiens vice regionpresident Juan Marín har nyligen sagt att han vill ha igång resandet tidigare än att behöva vänta till i sommar. De som redan har vaccinerat sig bör kunna få resa innan sommaren. Detta gäller i första hand för landets egna turister som ska kunna färdas via regionerna.
EU:s medlemsländer har närmat sig varandra för att framställa ett gemensamt digitalt vaccinpass. Tanken är att det europeiska vaccinationspasset får ett digitalt format som EU-invånarna har på sin mobiltelefon. Det ska finnas uppgifter på negativt PCR-test, antikroppar och vilket covidvaccin personen har fått.
Från EU-kommissionens sida erbjuds hjälp med samordning och sammankoppling.
– Det här kommer att ta åtminstone tre månader. Det är ett tekniskt arbete som nu måste göras, säger von der Leyen.
Det som återstår att utredas är hur vaccinpassen ska hanteras ur integritetssynpunkt, vad som ska gälla för den som ännu inte vaccinerats och hur man kan undvika att passen uppfattas som att vaccineringen är ett krav. Det blir samtidigt upp till varje medlemsland att själv avgöra vad vaccinpassen ska användas till.
Nyhetsbyrån Reuters rapporterar att Frankrikes president Emmanuel Macron menar att man inte vill att vaccinpassen ska bli orättvisa exempelvis för ungdomar, som står längst bak i vaccinkön. Även Tyskland oroas för ett diskriminerande vaccinpass.