Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Sánchez vill flytta Francos kvarlevor i juli

Kvarlevorna efter Spaniens tidigare statschef, diktatorn Francisco Franco, kan komma att flyttas från Valle de los Caídos utanför Madrid i juli månad. Det sa Spaniens regeringschef socialisten Pedro Sánchez när han fick en fråga från journalister.

Att flytta Francos kvarlevor från Valle de los Caídos har hög prioritet för den spanska socialistregeringen. I de stupades dal nordväst om Madrid ligger mer än 30.000 som dödades i spanska inbördeskriget.

Monumentet byggdes mellan 1940 och 1958 till minne av de stupade soldaterna. Här ligger soldater från både den nationalistiska som republikanska sidan som deltog i kriget.

Regeringen vill flytta Franco innan juli månads utgång. Franco som var den som lät bygga monumentet, stupade inte i kriget utan dog en naturlig död vid 82 års ålder den 20 november 1975.

Regeringen har inte presenterat vilka juridiska vägar de ska gå för att få igenom beslutet att gräva upp kvarlevorna efter Franco. Det är främst vänsterväljare som kräver att Franco ska bort från Valle de los Caídos.

De tidigare socialistiska regeringscheferna Felipe González och José Luis Rodríguez Zapatero ville inte ta i frågan. Sánchez lutar sig mot kongressen som i maj 2017 tog ett beslut om att flytta kvarlevorna. Endast Partido Popular och det katalanska republikanska partiet Esquerra lade ned sina röster.

I Valle de los Caídos ligger även falangistpartiets grundare José Antonio Primo de Rivera som dödades av den republikanska sidan i inledningen av inbördeskriget 1936.

28.06.2018

En artikel från 2010: Var finns Franco idag?
 

Axplock ur Svenska Magasinets stora arkiv:

Tidigare nyheterSkicka till en vän Skicka till en vän