Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Högsta domstolen: 15 katalanska separatister åtalas

Spaniens Högsta domstol bekräftar på onsdagen att Kataloniens expresident Carles Puigdemont, ex-vicepresidenten Oriol Junqueras samt ytterligare tretton katalanska separatister kommer att åtalas för uppror, maktmissbruk och förskingring av allmänna medel. Det skriver El Pais på onsdagen.

Det betyder också att de blir avstängda från att ha offentliga ämbeten enligt artikel 384 i brottsbalken, Ley de Enjuiciamiento Criminal. Det gäller i synnerhet Puigdemont, Junqueras, Raül Romeva, Jordi Turull, Josep Rull och Jordi Sànchez.

Domstolen bekräftar det som domaren Pablo Llarena tidigare har meddelat. Domstolen menar att det är rimligt att klassificera gärningarna som uppror och maktmissbruk när de katalanska separatisterna gick ifrån landets grundlag för att i stället använda sin makt, utlysa en illegal folkomröstning om Katalonien självständighet och uppnå oberoende.

Separatisterna ska även enligt domaren Pablo Llarena använt allmänna statliga medel som de har dolt för att använda i sina egna syften för att uppnå självständighet.

De som kommer att åtalas är tidigare expresidenten Carles Puigdemont, ex-vicepresidenten Oriol Junqueras samt sju tidigare regionråd som Joaquim Forn, Jordi Turull, Raül Romeva, Clara Ponsatí, Josep Rull, Toni Comín och Dolors Bassa).

Även det katalanska parlamentets tidigare talman, Carme Forcadell, och presidenterna i ANC (Asamblea Nacional Catalana) och Omnium Cultural som Jordi Sànchez och Jordi Cuixart åtalas. Det gäller även Marta Rovira i det republikanska katalanska partiet ERC.

27.06.2018

Axplock ur Svenska Magasinets stora arkiv:
Tidigare nyheterSkicka till en vän Skicka till en vän