Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Så gör du för att rösta till spanska kommunalvalet 2019

Den 26 maj nästa år är det kommunalval i Spanien. Som unionsmedborgare har svenskar som är residenta rätt till att rösta i de spanska lokalvalen. Enda kravet är att du anmäler dig till röstlängden, före den 26 november, sex månader före valet.

Vid de olika kommunkontoren finns en så kallad röstlängd eller Lista del Censo Electoral. För att rösta måste du anmäla dig hit sex månader före valet. Tidigare har vissa kommuner förlängt perioden till årsskiftet. Men det är inte säkert. Det bästa är att anmäla dig till röstlängden före den 26 november.

Vid din anmälan till röstlängden tar du med dig din mantalsskrivning (Empadronamiento) i kommunen. För att kunna göra en mantalsskrivning måste du ha intyg på att du bor i kommunen på en viss adress. Intyget kan vara hyreskontrakt, lagfart eller elräkning, vattenräkning som är utställd på ditt namn. NIE-nummer, registreringsbeviset i att du är registrerad i Spanien samt pass tar du också med vid mantalsskrivningen.

Den 26 maj 2019 hålls nästa kommunalval. En mandatperiod är på fyra år. Kandidater på listan till kommunfullmäktige avgör partierna helt själva. Du får inte stryka något namn på listan. Skriver du på valsedeln ogiltigförklaras din röst.

Nästa år sammanfaller kommunalvalen i Spanien med EU-valet.

26.06.2018

Axplock ur Svenska Magasinets stora arkiv:
Tidigare nyheterSkicka till en vän Skicka till en vän Nästa nyhet