Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Risk för flygkaos till helgen

Kaos hotar flygtrafiken till Spanien under veckoslutet, de spanska trafikledarna hotar med strejk på flygplatserna på Mallorca, Ibiza, Menorca samt på El Prat i Barcelona.

Det är än inte helt säkert att strejken blir av, allt handlar om fackföreningarna kan nå en överenskommelse med arbetsgivarna innan helgen. Om det inte blir någon överenskommelse så kommer hundratusentals passagerare att beröras redan från fredag då strejken planeras att inledas.

Det betyder i så fall stora förseningar eller helt inställda flyg. Det är också i nuläget oklar hur länge strejken skall fortsätta. Strejken kommer att påverka hela östra Spanien eftersom mycket av luftrummet där kontrolleras från Barcelona.

Vad som orsakat missnöjet från trafikledarna är inte i första hand lönen, även om den är den lägsta i Europa för denna typen av arbete. Utan det är framförallt arbetstiderna, de vill ha arbetstidsförkortningar samt bättre arbetsscheman. De vill också ha en extra ledig dag var åttonde dag, för att kunna vara mer med familjen.

Nu blir det inget totalstopp eftersom piloter och kabinpersonal fortfarande arbetar. Men det varnas också för försenade eller avbrutna flygningar i sommar beroende på den pågående trafikledarkonflikten i Frankrike. Den pågående konflikten i Frankrike har redan inneburit över 1.000 inställda flygningar i Europa.

Om någon har tänkt att ta tåget istället så är det inte mycket bättre där, för i Frankrike så är det strejker även i den sektorn.

20.06.2018

Axplock ur Svenska Magasinets stora arkiv:
Tidigare nyheterSkicka till en vän Skicka till en vän