Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Ryssland stöder katalanska självständighetsrörelsen

Enligt den tyska underrättelsetjänsten stöder Ryssland den katalanska självständighetsrörelsen. Det sa Hans-Georg Maassen som är ordförande för landets underrättelsetjänst på måndagen. Det finns uppgifter på att den ryska regeringen stödde den katalanska separatismen med desinformationskampanjer dagarna före folkomröstningen i höstas.

Det var i samband med ett tal vid ett symposium i Berlin som handlar om ”hybrida hot” som Maassen berättade att det finns intresse bland vissa länder att se ett försvagat och delat EU som inte fullt ut kan utöva sin roll som global aktör skriver nyhetsbyrån EFE.

Senare i samband med en presskonferens sa Hans-Georg Maassen att det verkar mycket troligt och rimligt att Moskva stöder katalansk separatism. Vissa stater använder sig av tillvägagångssätt för att skada europeiska intressen. Det skulle vara naivt av oss att tro att dessa stater kommer att avstå från detta.

EU-kommisionären för säkerhet, Julian King, sa att dessa desinformationskampanjer i sociala nätverk är ett nytt vapen och uppmanade till att stärka samarbetet inom ramen för EU.

Maassen betonade också medias roll eftersom allmänheten behöver tillförlitlig information. Han uppmanade också Europas invånare till att vara kritisk och medvetna om dessa saker när de konsumerar och tar del av nyhetsflödet.

14.05.2018

 

Axplock ur Svenska Magasinets stora arkiv:
Tidigare nyheterSkicka till en vän Skicka till en vän Nästa nyhet