Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Snart flyttar gorillan Echo från Kolmården till Fuengirola

Bioparc Fuengirola är en prisbelönt djurpark mitt i stan. Snart flyttar gorillan Echo från Kolmårdens djurpark utanför Norrköping till Fuengirola och den spanska Solkusten. Echo är en västlig låglandsgorilla som normalt hör hemma i Kamerun och Kongo.

05.04.2018

Av Ola Josefsson

- Echo åker till Fuengirola i början på maj. Echo är född på Kolmårdens djurpark 2009, berättar Oscar Andersson för Svenska Magasinet.

Oscar arbetar som djurvårdare vid Kolmårdens djurpark och har följt Echo sedan 2015.
- Han är en ung hane som har mycket energi och gärna busar med de andra individerna, en typisk ”tonåring”…

Säkert blir det ett härligt inslag i Bioparc. Echo är inte helt fullvuxen än.
- Han kan bli könsmogen runt tio år. Nu är han en så kallad svartrygg. Det dröjer några år innan han blir silverrygg eller en stilvuxen ledare i vuxen ålder som blir kapabel att vara ledare i en grupp. Som vuxen blir gorillans rygg silverfärgade, förklarar Oscar Andersson.

Echo har en storebror som heter Enzo och som föddes 2006. Han blir kvar vid Kålmårdens djurpark
- Jag tror säkert Echo kommer att trivas på den spanska Solkusten. Hans mamma har tidigare emigrerat till djurparken La Palmyre i Frankrike. Och det har fungerat bra.

Att Echo flyttar från en djurpark i Sverige till en djurpark i Spanien beror på ett avelsprojekt. Flera djurparker är sammansvetsade i ett nätverk där en artkoordinator bestämmer var djuren ska placeras.

Nu behövde Biparc i Fuengirola en hane som Kålmårdens djurpark kunde skicka. Det är ett samarbeta som djurparkerna har i avel och bevarandesyfte.

Bioparc beskrivs som en oas i Fuengirola på Calle Camilo José Cela 6 bakom kommunhuset.

Bioparc har fått flera utmärkelser för sin höga standard och är en mycket populär djurpark för barnfamiljer. Du kommer nära djuren som både är exotiska och svåra att se i andra djurparker som tigrar från Sumatra, dvärgflodhästar, leoparder och falsk gavial. Bioparc är den enda djurparken i Europa där denna krokodil har lyckats reproduceras sig, 2005 och 2011.

Läs mer om Fuengirola som 2016 fyllde 175 år som kommun
 

Axplock ur Svenska Magasinets stora arkiv:

Tidigare nyheterSkicka till en vän Skicka till en vän