Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Spaniens turistnäring har fått en flygande start i år

Spanien tog emot 8,3 miljoner utländska turister under årets två första månader, januari och februari. Detta är 3, 9% mer än under samma period 2017, dessutom spenderade dessa 9.009 miljoner euro vilket är en ökning med 5,2%.

Detta enligt preliminära siffror från Frontur, underlaget kommer från Instituto Nacional de Estadística (INE) som är den spanska motsvarigheten till Statistiska centralbyrån (SCB).

Den genomsnittliga summan varje turist spenderade under februari uppgick till 1 067 euro, en ökning med 2,1%, medan den genomsnittliga reslängden för internationella turister var 7,5 dagar, vilket är en minskning med en halv dag jämfört med medeltalet under februari 2017.

Ökningen av utgifterna för tyska och nordiska turister bidrog till den 2,1-procentiga ökningen, både i februari och i den ackumulerade siffran för året, vilket kompenserade den sämre köpkraften för britter och fransmän. De länder som bidrog med störst turistinkomster under februari var Storbritannien (med 17,6% av totalt), Tyskland (11,9%) och Norden, "Danmark, Finland, Norge och Sverige" (11, 2%).

04.04.2018

De flesta resenärerna kom som vanligt från Storbritannien med 1,66 miljoner turister, men detta var en minskning med 3,1% jämfört med året innan. Som nummer två kom Frankrike med drygt en miljon besökare, vilket var en minskning med 2,2%. Trean Tyskland ökade däremot med 3,5% också de till strax över en miljon besökare. På fjärde plats återfinns de nordiska länderna med tillsammans 846.958 besökare, vilket är en ökning med 6,7%.

Om man tittar på vart turisterna har rest under januari och februari så var huvudmålet Kanarieöarna med nära 2,4 miljoner besökare (samma som 2017). Katalonien kom tvåa med 1,9 miljoner besökare (+2,4%) och trea kom Andalusien med drygt 1,1 miljoner besökare (+1,4%).
Bildtexter: Översta bilden, en grupp turister, foto Silvia Silles. Nedre bilden visar statistik från INE.
Den som vill fördjupa sig mer i statistiken från INE kan göra det här (på spanska).

 

Axplock ur Svenska Magasinets stora arkiv:
Tidigare nyheterSkicka till en vän Skicka till en vän Nästa nyhet