Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Arbetslösheten minskar på Solkusten

Arbetslösheten minskade i Nerja (-172), Fuengirola (-143), Marbella (-1.283), Benalmádena (-190), Torremolinos (-124), Mijas (-188), Vélez (-422) och Málaga (-3.582) bland annat under mars månad. Totalt i provinsen Málaga minskade antalet öppet arbetslösa med 3.663 personer. På nationell nivå stod provinsen för den tredje största minskningen.

Årets tidiga påskvecka, Semana Santa, bidrog till effekten. Det är en vecka på året som innebär startskottet på turistsäsongen. Även antal kontrakt som knöts till det allmänna socialförsäkringssystemet Seguridad Social ökade med 8.674.

Trots minskningen av antalet arbetslösa är det 150.000 personer som inte har något arbete att gå till. I månadsskiftet mars/april var siffran 156.149.

De flesta fick arbete i servicenäringen under mars månad, det vill säga på barer, restauranger och hotell.

Arbetslösheten minskade i samtliga kustkommuner under mars månad. De som gick emot strömmen var Estepona (+103) och Manilva (+27) där arbetslösheten ökade.

Facket oroas över den stora gruppen långtidsarbetslösa och att kvinnor är i majoritet bland de arbetslösa.

”Gruppen långtidsarbetslösa är särskilt oroande vilket motsvarar 66.732 personer, 43 procent av det totala” säger Francisco Villodres, fackordförande vid UGT i Málaga.

Nästan 60 procent av de totalt arbetslösa är kvinnor. Facket kräver särskilda kampanjer för att underlätta för kvinnor att få jobb och att eliminera könsskillnaden.

04.04.2018

 

Axplock ur Svenska Magasinets stora arkiv:
Tidigare nyheterSkicka till en vän Skicka till en vän Nästa nyhet