Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Ökänd hackare gripen i Alicante – ska ha lurat banker på en miljard dollar

Efter tre års tid har Europol tack vare spansk nationalpolis avslöjat och gripit den ukrainske hackaren Denis K, även kallad Cobalt. Sedan 2013 har han hackat hundratals banker världen över och kommit över en miljard dollar. Det skriver Inrikesdepartementet i ett pressmeddelande.

Han har betraktats som ett datorgeni men nyligen kom spansk nationalpolis honom på spåren och grep honom i Alicante. Denis K har inte agerat ensam. Han anses vara ”hjärnan” i en grupp cyberkriminella skapades i slutet av 2013. Gruppen har bestått av ytterligare tre personer med ryska och ukrainska medborgarskap.

Hackargruppen Carbanak hackat hundratals banker världen över. De utvecklade ett datavirus som de planterade i bankernas datorsystem, främst ryska men även banker i Vitryssland, Azerbajdzjan, Kazakstan, Ukraina och Taiwan. De tog kontroll över datorsystemen och kunde tömma bankomater på distans.

Gruppen hackade bankomater i Madrid under första delen av 2017. De utförde transaktioner för en miljon euro.

Efter angreppen ska pengarna ha tvättats med hjälp av betalkort och kryptovalutor.

Europol skriver att hackaren kunde gripas tack vare ett internationellt samarbete mellan polis i Spanien, Rumänien, Vitryssland och Taiwan, samt FBI och olika privata säkerhetsexperter.

27.03.2018

 

Axplock ur Svenska Magasinets stora arkiv:
Skicka till en vän Skicka till en vän Nästa nyhet