Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Tickar klockan mot nyval i Katalonien?

Efter att vänsterextrema antikapitalistiska CUP under gårdagen meddelade att fyra av deras ledamöter lägger ned sina röster står regionen fortsatt utan president. Ett nyval väntar den 15 juli om ingen kandidat lyckas samla den nödvändiga majoriteten i parlamentet inom 60 dagar.

Vänsterpartiet CUP som ingår i separatistkoalitionen och deras fyra representanter lade igår ned sina röster. Av 135 mandat i Kataloniens regionala parlament röstade 65 nej till Jordi Turull som president. 64 röstade ja medan fyra CUP-ledamöter lade ned sina röster.

CUP:s beslut betyder att Jordi Turull inte hade några möjligheter att få absolut majoritet, vilket hade behövts för att bli vald i den första omgången i parlamentet. I den andra omgången räcker det med enkel majoritet, men också det är osäkert om Turull kan uppnå.

Om CUP fortsatt lägger ned sina röster i den andra omgången har partierna i parlamentet 60 dagar på sig att hitta ett alternativ till vem som kan föreslås som regionens president.

Om inte någon president har kunnat utses kommer nyval att utlysas den 22 maj. Ett nyval skulle i så fall hållas 54 dagar senare, den 15 juli.

23.03.2018

 

Axplock ur Svenska Magasinets stora arkiv:
Tidigare nyheterSkicka till en vän Skicka till en vän Nästa nyhet