Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Dömd för narkotikabrott blir benådad vid påsk

En Fuengirolabo som dömdes för narkotikabrott och brott mot folkhälsan kommer att bli benådad i samband med traditionen att frisläppa en föredömlig fånge vid påsk. Det är brödrasällskapet Nuestro Padre Jesús el Rico i Málaga som på onsdag i nästa vecka släpper fången fri.

Personen dömdes för narkotikabrott och brott mot folkhälsan samt att betala 5.000 euro i böter. Det var ministerrådet som kom med beslutet att frisläppa fången.

Traditionen att benåda en fånge är 257 år gammal. Att frisläppa en föredömlig fängelseintern i Málaga till ära för helgonet El Rico hos brödrasällskapet Nuestro Padre Jesús el Rico i Málaga härstammar från 1759.

För två år sedan var det en kvinna som blev frisläppt för första gången sedan 1986. Hon blev frisläppt till minne av helgonet El Rico. Hon var dömd för rån.

1759 fick påskprocessionerna i Málaga ställas in på grund av epidemi. Fångarna i Málagas fängelse ville annat. De bad om frisläppning för att få bära statyn av den döde Jesus genom staden. Men något tillstånd fick de inte.

Fångarna trotsade varningarna om pest och sjukdom och bröt sig ut ur fängelset. Därefter bar de statyn genom Málagas gator varefter de frivilligt återvände till fängelsets hålor.

Kung Carlos III de Borbón, såg detta som ett mirakel och blev så imponerad då han hörde om fångarnas insats. Kungen föreslog att varje år skulle en fånge frisläppas som hade gjort sig förtjänst av en ny möjlighet i frihet. Fången blir frisläppt genom ”Nuestro Padre Jesús El Rico”.

När Juan Carlos I blev kung i Spanien 1975 beslutade den spanske monarken att traditionen från Carlos III:s dagar med en frisläppt fånge skulle återupptas.

20.03.2018

 

Axplock ur Svenska Magasinets stora arkiv:
Skicka till en vän Skicka till en vän Nästa nyhet