Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Omkring 1.800 semlor konsumerades på kusten

I tisdags i förra veckan var det Fettisdagen. Och det inmundigades nära 1.800 semlor på kusten. I Sverige finns det uppgifter att det såldes cirka fyra miljoner semlor på ett år. Hur många det blir i år är väl inte helt fastställt då försäljningen av semlor fortsätter.

- Och även här på kusten äter vi semlor, rapporterar Fia Ensgård i Nueva Andalucia som låtit göra en undersökning i hur många semlor som konsumerades på kusten på Fettisdagen.

- Jag frågade den närmaste butiksägarinnan med skandinaviska matvaror om en uppskattning på hur många semlor som bakas här i Spanien inför Fettisdagen. Hon visste inte och tillslut bestämde jag mig för att göra en enkel ”förfrågan” via olika forum på Facebook.

Fia bor själv i Nueva Andalucia i Marbella och här har det sålts 538 semlor fördelat mellan de två butikerna Mia Del, 338, och Scandi Supermarket 200. Sedan har det kommit in försäljningssiffror från bland annat La Mata i Torreveija, 200, Svenska Kyrkan i Fuengirola, 200, Svenska Skolan i Fuengirola klass 9 med 300. 30 stycken bakades i Nerja och köptes av en mäklarbyrå.

- Totalt så rör det sig om cirka 1.800 semlor som bakades och såldes på Fettisdagen. Och då är alla privata bakningar inte inräknade, meddelar Fia Ensgård.

Så även i Spanien följer vi traditionen och äter goda semlor.

Fettisdagen är enligt tradition den dagen så man fick äta fet¬tisdags¬bullar som vi kallar semlor. Fettisdagen inträffar på tisdagen sju veckor innan påsk så datumet fettisdagarna inträffar på varierar från år till år.

2019 är Fettisdagen den 5 mars.

20.02.2018
 

Axplock ur Svenska Magasinets stora arkiv:
Tidigare nyheterSkicka till en vän Skicka till en vän