Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Missa inte mandelblomningen

Just nu är mandelblomningen i full gång i stora delar av Spanien, det är en verklig skönhetsupplevelse för den som har möjlighet att ta en tur ut på landet.

I södra Spanien börjar de första mandelträden blomma redan i slutet av december, hur länge de blommar beror sedan mycket på hur vädret blir. Just nu blommar de för fullt i Guadalhorcedalen som är känd för mandel och olivodlingar.

Vi kan rekommendera en tur upp mot Guaro, staden ligger 354 meter över havet och på den höjden är det just nu perfekt för att hitta blommande mandelträd i dessa trakter. Lägre fram i vår får man åka högre upp om man vill hitta mandelblom och i april är blomningen över.

26.01.2018

MandelträdLite om mandel


Mandeln är klar att skörda 7 – 8 månader efter blomningen
, vi brukar ha som tradition att plocka en mandel varje år till julgröten.

För den som tänker sig en mandel till julgröten kan det vara bra att känna till att det finns två sorters mandlar och ibland på samma träd. Det som odlas allmänt är sötmandel men det finns också bittermandel som används i små doser till vissa bakverk. Bittermandel är giftig och 8 – 10 bittermandlar kan vara dödlig dos för ett barn.

Många odlare ympar in kvistar av bittermandel längst ned på trädet för att inte getterna skall beta av trädet. Mandelträden har sköra grenar och getterna skadar träden, men bittermandel tycker de inte om och trädet får då vara i fred.


Mandelträd
Bildtexter: Samtliga bilder är tagna vid landsvägen som går mellan Guaro och Coin (A-7100), bara någon kilometer utanför Guaro. Samtliga bilder utom den översta går att klicka på (stora bilder öppnar i nytt fönster). Text och foto:Jonny Erixon.

För den som är intresserad av skönheten i det som finns bara ett litet stycke från kusten, finns det fler bilder att se på här.


Tidigare nyheterSkicka till en vän Skicka till en vän


Vittsjöa