Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Ciudadanos Spaniens största politiska parti

Det är den största förändringen i spansk politik sedan 1982 då AP och PSOE tog över som största partier efter UCD. Flera opinionsundersökningar visar att mittenhögerpartiet Ciudadanos är på väg att bli Spanien största parti. Vänsterradikala partiet Unidos Podemos backar 6,4 procentenheter och förlorar 1,4 miljoner röster sedan allmänna valet 2016.

En opinionsundersökning från GAD3 som redovisas i ABC visar att Ciudadanos är det största partiet i Spanien. Regeringspartiet Partido Popular backar 8 procentenheter sedan allmänna valet i juni 2016.

Ciudadanos är ett parti som startade i Katalonien för att motverka krafter för separatism. Därefter har Ciudadanos med partiledaren, den tidigare elitsimmaren Albert Rivera blivit ett nationellt parti. I senaste allmänna valet fick partiet 13,1 procent av rösterna. I mätningen från GAD3 får Ciudadanos 26,2 procent.

Regeringspartiet Partido Popular får 24,7 procent följt av socialistiska PSOE med 24,2 procent. Om det vore val idag skulle koalitionen Ciudadanos och Partido Popular bilda en majoritetsregering.

Vid det senaste regionala valet i Katalonien blev Ciudadanos största parti.

En annan opinionsundersökning från Simple Lógica visar att Ciudadanos är största parti med 24,1 procent av rösterna. PSOE är näststörsta parti med 23,4 procent följt av PP med 21,8 procent. Podemos får 17,8 procent.

24.01.2018
Skicka till en vän Skicka till en vän Nästa nyhet


Vittsjöa