Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Snöoväder i stora delar av Spanien

Iberiska halvön har drabbats av vargavinter. Myndigheterna har utfärdat en så kallad ”alerta amarillo” vilket motsvarar en klass 1-varning för provinsen Málaga på måndagen. I Ronda, Antequera och de höglänta delarna av Axarquía kommer snö att falla under dagen vilket också betyder minusgrader.

Vid 11-tiden uppgraderade väderlekstjänsten Aemet (Agencia Estatal de Meteorología) varningen till en Klass 2 eller "alerta naranja" vilket betyder att det kan komma tio centimeter snö i högre terräng. Klass 2-varningen gäller fram till klockan 18 på måndagen.

Under veckoslutet fick spanska försvarsmaktens nödenhet (UME) kallas in för att bekämpa snö och oväder. Ymnigt snöfall under helgen gjorde att flera vägar blockerades vilket skapade långa köer. Tusentalstals fordon fastnade i snömassorna som drev igen när det samtidigt blåste friskt.

Enbart mellan kilometerplatserna 60 och 95 på AP-6:an i provinsen Segovia nordväst om Madrid satt nära tre tusen bilar fast i snön. I flera fall var det familjer som var på väg hem efter julfirande hos släkt och vänner skriver spanska medier.

En av de som satt fast var David Murciano som till dagstidningen Diario SUR säger:
”Vi har suttit fast sedan klockan 18 igår eftermiddag (lördag) och nu är klockan 10 på söndag förmiddag. Det är hundratals familjer med barn, det känns som en dödsfälla”.

Ignacio Luque från Málaga hade med sin familj rest genom hela Spanien för att fira jul med hustruns släktingar i Santiago de Compostela. Under tio timmar satt de fast i snömassorna tillsammans med sina tre barn på 8, 9 och 11 år utan vatten i bilen. De tillbringade natten mot söndagen i bilen.

Nederbörden under måndagen väntas falla som snö på 600 till 900 meters höjd.

08.01.2018

Axplock ur Svenska Magasinets stora arkiv:
Tidigare nyheterSkicka till en vän Skicka till en vän Nästa nyhet


Vittsjö