Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Spaniens exkung Rey Emerito Juan Carlos fyller 80 år

Idag fyller Spaniens exkung Juan Carlos 80 år. Kungahuset kommer under 2018 att markera både hans födelsedag som doña Sofia som också fyller 80 år senare under året den 2 november.

Don Juan Carlos kommer inte att fira sin födelsedag med någon officiell ceremoni som exempelvis Norges och Sveriges kung tidigare gjorde när de skandinaviska monarkerna fyllde 80 respektive 70 år.

På fredagskvällen hålls en privat middag på Palacio de La Zarzuela, det är inte en officiell fest som kungahuset arrangerar. Någon information eller exakt vilka som kommer att delta finns inte. Den information som spanska medier uppger är att det blir cirka 50 stycken som familjemedlemmar, syskon, barn, barnbarn, kusiner och sysslingar.

När Don Juan Carlos fyllde 70 år och var kung och statschef hölls en stor middag på slottet El Pardo med nära 500 personer.

Under 2018 kommer andra årsdagar att uppmärksammas betydligt mer som att kung Felipe VI fyller 50 år den 30 januari och att den spanska konstitutionen fyller 40 år den 6 december.

I morgon lördag hålls den militära processionen Pascua Militar där Don Juan Carlos och Doña Sofía kommer att närvara.

Under större delen av sin 39-åriga tid som Spaniens kung hade Don Juan Carlos ett högt förtroende hos allmänheten. Han spelade en huvudroll i övergången till demokrati efter Francisco Francos död.

05.01.2018

Axplock ur Svenska Magasinets stora arkiv:
Skicka till en vän Skicka till en vän Nästa nyhet